Mediafax.biz Exclusiv

Ambiţiile Sogelease: creştere de două cifre şi locul doi pe piaţa leasingului financiar

Ambiţiile Sogelease: creştere de două cifre şi locul doi pe piaţa leasingului financiar

Autor: Ciprian Botea

07.04.2011, 19:03 15

"Anul acestane-am propus o creştere a finanţărilor noi cu acelaşi nivel din2010 şi vrem să ne menţinem pe locul doi în piaţă. Per ansamblu,piaţa leasingului financiar va creşte anul acesta, dar nu va fi ocreştere spectaculoasă", a declarat Vorles Morlot, directorulgeneral al BRD Sogelease.

Compania, care nu intra în top zece în aniide boom ai pieţei, a făcut în 2010 un salt până pe locul doi încondiţiile în care mulţi dintre competitori au avut activitateapractic în gheţată.Anul acesta mai multe companii au anunţat însă planuri decreştere a businessului, ceea ce va aduce o intensificare acompetiţiei.

Compania a avut afaceri mai mari anul trecutdatorită creşterii finanţărilor de tipul sale & lease back(care presupun vânzarea unui imobil către compania de leasing,pentru ca în baza unui contract vânzătorul să-şi păstreze dreptulde folosire a bunului în schimbul unei chirii).

Scăderi s-au înregistrat în cazulfinanţărilor pentru autovehicule şi echipamente pentru construcţii.Piaţa leasingului financiar a scăzut cu 14% în 2010, la 1,1miliarde euro.

Finanţările pentru autovehicule au cea maimare pondere în afacerile companiei, ajungând la 53% din total, întimp ce finanţările pentru echipamente şi imobiliare ajung la 32%şi respectiv 15%. În ciuda creşterii finanţărilor noi, portofoliultotal al companiei s-a contractat cu 17,5% anul trecut şi a ajunsla 904 mil. lei (211 mil. euro) în decembrie, ceea ce arată cărambursările au depăşit finanţările nou-acordate.

Activitatea firmei de leasing esteconcentrată pe segmentul companiilor, persoanele fizicereprezentând sub 1% din totalul clienţilor.

"Ne focusăm pe segmentul corporate,avantajul în acest caz fiind volumele mai mari de finanţărigenerate la încheierea fiecărui contract", spune Morlot.

El a precizat că decizia de a finanţapreponderent companiile survine în condiţiile în care în interiorulgrupului BRD există companii specializate în creditarea clienţilorindividuali, precum BRD Finance.

De altfel, Sogelease a încheiat anul acestaun parteneriat cu BRD Finance, compania specializată în credite deconsum a grupului BRD, care va acorda finanţare clienţilor persoanefizice care vor să cumpere un autovehicul recuperat de firma deleasing de la clienţii rău-platnici.

În prezent, Sogelease are la vânzare circa230 de autovehicule reposedate. Morlot a precizat că majoritateabunurilor sunt vândute în ţară, dar că au existat situaţii în cares-au găsit cumpărători străini. Revânzarea are loc atât prinreţeaua proprie, cât şi prin intermediul ALD Automotive, companiade leasing operaţional a grupului BRD.

Cea mai mare parte a businessului Sogeleasevine prin reţeaua BRD, a doua bancă locală după active, cu peste930 de unităţi în toată ţara. Morlot nu a precizat însă procentulexact al finanţărilor acordate prin bancă.

Mai multe bănci au trecut în ultimii ani lao strategie de susţinere directă a vânzărilor companiilor deleasing afiliate, în condiţiile în care piaţa de profil s-adiminuat de patru ori între 2008 şi 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO