Mediafax.biz Exclusiv

Americanii au în plan investiţii de 5 mil. € la fabrica de vopsele Azur din Timişoara

Americanii au în plan investiţii de 5 mil. € la fabrica de vopsele Azur din Timişoara

Autor: Laurentiu Cotu

16.12.2010, 19:37 51

Azur a realizat în primele nouă luni o cifră deafaceri de circa 70,9 mil. lei (peste 16 mil. euro) şi estimează căva încheia anul în curs cu vânzări totale de aproximativ 96 mil.lei (peste 22 mil. euro), în creştere cu 45% faţă de 2009.Compania a obţinut anul trecuto cifră de afaceri 66,5 mil. lei (15,8 mil.euro).

Evoluţia vânzărilor a fost susţinută şi decreşterea activităţiilor pe segmentul de retail, în condiţiile încare compania producea în mare parte pentru domeniul industrial."Ne-am diversificat portofoliul de produse, iar în prezent activămatât pe pieţele de consum, cât şi pe pieţele industriale. Pe dealtă parte, cele mai bune oportunităţi de dezvoltare sunt oferitetot de pieţele externe", a declarat pentru ZF Transilvania EugenNiculescu, managerul diviziei de vopseleAzur.

Reprezentanţii companiei spun că exportulreprezintă o soluţie în momentul în care piaţa internă secontractă.

Clienţii producătorului timişorean suntcompaniile producătoare de mobilă, cele din domeniul construcţiilorcivile şi industriale, producătorii interni şi externi depoliesteri armaţi cu fibră de sticlă, firmele care fabrică anvelopede cauciuc şi consumatorii casnici.

Azur comercializează lacuri şi vopsele submărcile Roua, Evrika, Edil, brandul Qtek şi sistemul de nuanţareNatura. Ponderea exportului este de aproximativ 60% din cifra deafaceri a companiei, Azur exportând diferite tipuri de răşini înFranţa, Anglia şi Elveţia. Oficialii Azur văd o scădere a pieţei devopsele cu aproximativ 10% în acest an, după ce în 2009 scăderea afost de aproximativ 23%.

Ce a dus la scăderea pieţei

"Piaţa locală de vopsele continuă trenduldescendent, ţara noastră fiind încă într-o etapă de măsurirestrictive, care nu încurajează consumul, iar premisele pentru2011 sunt în continuare de scădere. Segmentul de retail va fiafectat ca urmare a măsurilor luate de guvern în a doua jumătate aacestui an, în timp ce segmentul de construcţii este blocat dincauza lipsei de investiţii pe piaţa imobiliară'', a spus Niculescu.De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii producătorului de lacurişi vopsele Daw Benţa din Mureş, cu un rulaj anual de 18 mil. euro,care privesc destul de pesimist evoluţia pieţei, cel puţin pentrufinalul acestui an şi prima jumătate din2011.

Piaţa de vopsele s-a situat anul trecut laaproximativ 180 mil. euro, în scădere faţă de 220 mil. euroînregistrată în 2008, cel mai afectat segment fiind cel destinatconstrucţiilor noi, urmat de sectorul industrial şiauto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO