Mediafax.biz Exclusiv

Analiştii de la Barclays văd o revenire anemică a economiei în 2011 şi atingerea ţintei de deficit

Analiştii de la Barclays văd o revenire anemică a economiei în 2011 şi atingerea ţintei de deficit

Autor: Claudia Medrega

08.12.2010, 19:40 14

"Economia României este încă blocată înrecesiune.Accentuarea deficitelor fiscale a dus la creştereadatoriei publice şi o dominanţă fiscală pe pieţele financiare.Inabilitatea redresării economiei se datorează întârzieriiajustărilor fiscale. Singura rază de lumină în economie au fostexporturile.Din nefericire, România este un caz în care cerereainternă slabă a atenuat performanţa externă puternică", semenţionează în raportul trimestrial privind pieţeleemergente.

Barclays este a treia bancă din lume dupămărimea activelor. PIB-ul real s-a contractat cu 10% în ultimii doiani şi căderea economiei româneşti continuă. România este, dupăGrecia, singura economie din UE rămasă în recesiune, pe fondulcăderii consumului şi a investiţiilor după măsurile dure deajustare fiscală implementate de Guvern învară.

Scăderea puternică a agriculturii, care i-aluat prin surprindere pe majoritatea analiştilor, şi continuareacăderii construcţiilor şi comerţului au tras economia în jos întrimestrul al treilea, ducând la adâncirea declinului la 2,5%, faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut.

În raportul Barclays se spune că băncile nu auoferit susţinere prea mare sectorului privat şi redresă riieconomiei.

Potrivit estimărilor autorităţilor române şiFMI economia se va contracta în acest an cu 1,9%, iar în 2011 vareveni pe o creştere de 1,5%.

Analiştii băncii britanice estimează orevenire a economiei pe creştere din a doua jumătate a anuluiviitor, pentru ca în 2012 PIB-ul să urce cu 1,2% ca urmare acreşterii consumului şi a investiţiilor.

"Din punctul nostru de vedere, ajustareafiscală care a fost implementată este o condiţie necesară pentru apune economia României pe o traiectorie de creştere sustenabilă,chiar dacă iniţial a împins creşterea în jos şi a dus la pierdereaîncrederii.

Credem că guvernul va implementa reformelefiscale necesare pentru continuarea acordului cu FMI." Guvernul vafi capabil să depăşească "opoziţia feroce" şi lipsa de sprijinpublic pentru ajustarea fiscală şi va reuşi să îmbunătăţeascăfiscalitatea, estimează economiştii, amintind de viitoarea asumarea răspunderii Guvernului pentru principalelelegi.

"Coaliţia fie va acţiona împreună, fieguvernul va fi dizolvat şi alegerile anticipate vor deveniprobabile.

Există în mod clar un risc că nu va reuşi, darcosturile vor fi extrem de mari. Obiectivele viitoare aleGuvernului constau în punerea în aplicare pe deplin a reformelor şise bazează pe îmbunătăţirea economică rapidă pentru a demonstra căalegerea acestei căi a fost necesară şi în interesul pe termen lungal ţării."

Ţintele fiscale suntrezonabile

În viziunea Barclays Capital obiectivelefiscale pentru 2011 sunt rezonabile, iar menţinerea măsurilor deajustare aplicate din vara acestui an va ajuta la atingerea ţinteide deficit bugetar de 4,4% din PIB. Şi pentru acest an analiştiianticipează încadrarea în ţinta de 6,8% dinPIB.

"Ne aşteptăm ca ipotezele macro pe care sebazează bugetul să fie mai realiste pentru a ajuta la atingereaobiectivelor sale pentru 2011." În ceea ce priveşte datoriapublică, estimările băncii merg de la 35,7% din PIB în acest an, la38,7% din PIB în 2011, pentru ca în 2012 indicatorul să treacă de40% din PIB. "Pentru că datoria publică totală este scăzută,stabilitatea fiscală poate fi restaurată relativ uşor, fărănecesitatea unor excedente primare oneroase. Politica monetarăstabilă oferă un cadru financiar favorabil. Totuşi, având în vederecă ajustările fiscale au fost întârziate atât de mult timp, existăfoarte puţin spaţiu de manevră rămas pentru guvern pentru aplicareaajustărilor - trebuie să acţioneze acum." Economistul-şef al BNRValentin Lazea a declarat recent că România ar trebui să-şidefinească nivelul maxim de acceptabilitate până la care poate sămeargă cu datoria publică, susţinând că acesta este probabil undevala 40% din PIB şi nu la 60% - 80% - 100% din PIB, aşa cum le estepermis altor ţări.

În ceea ce priveşte deficitul de cont curent,analiştii Barclays spun că îmbunătăţirea acestui indicator a ajutatBNR să menţină cursul stabil în pofida excesului de lichiditate dinsistemul bancar.

"Deficitul de cont curent a început să creascămoderat şi ne aşteptăm în continuare lamajorări.

Odată cu revenirea creşterii economice existăriscul ca deficitul de cont curent să urce la nivelurinesustenabile din nou."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO