Mediafax.biz Exclusiv

ANCOM intenţionează să scoată la licitaţie patru licenţe 4G în a doua parte a anului 2012

Autor: Adrian Dumitrache

05.10.2011, 12:59 226

"Prin caietul de sarcini, va fi stabilit un preţ de pornire al licitaţiei, care va ţine cont de realităţile pieţei telecom din România. Preţul final al unei licenţe 4G va fi stabilit în urma procedurii de selecţie competitivă. Licenţele vor pentru benzile de frecvenţe de 800-900 MHz şi 2,6 GHz", a precizat Marinescu.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a acordat deja primele licenţe experimentale pentru testarea serviciilor de comunicaţii 4G LTE (Long Term Evolution) către Orange România şi Alcatel- Lucent România.

Benzile de frecvenţe pentru tehnologia 4G sunt deocamdată ocupate, dar discuţiile între autoritatea de reglementare şi Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru eliberarea spectrului sunt în fază avansată, potrivit lui Marinescu.

Tehnologia 4G va permite transferuri de date la viteze de până la 100 MB/s într-o reţea radio. Spre comparaţie, reţelele actuale ale operatorilor locali mobili asigură transferuri de date cu viteze de până la 21,6 MB/s.

Viteza ridicată de transfer a datelor va permite operatorilor să furnizeze servicii de video streaming de înaltă definiţie (HD), supraveghere video HD, videoconferinţă HD cu apel video şi apel mobil, jocuri online, acces Internet în bandă largă şi aplicaţii bazate pe media portal.

De asemenea, tehnologia 4G va permite operatorilor să facă faţă creşterii exponenţiale a traficului de date mobile şi să îşi diminueze costurile operaţionale, în condiţiile în care, în 2010, numărul de utilizatori de telefonie mobilă în bandă largă l-a depăşit pe cel al utilizatorilor de telefonie fixă.

În februarie, Alcatel-Lucent a efectuat, pentru prima dată în România, o demonstraţie publică a capabilităţilor tehnologiei 4G LTE.

"Pentru ca tehnologia 4G să devină comercială trebuie îndeplinite trei condiţii, şi anume terminale specifice, cerere din partea clienţilor şi alocarea benzilor de frecvenţă. Cred că în următorii 3-5 ani vor fi lansate în România şi astfel de servicii. În Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc în 2010, mă aştept ca Orange Moldova să lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la începutul anului 2012", declara în februarie 2011 şeful filialei locale a Alcatel-Lucent, Raoul Ros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO