Mediafax.biz Exclusiv

ANRE: Cererea distribuitorilor de gaze privind creşterea tarifelor reglementate este justificată

Autor: Carol Dan

09.05.2011, 17:48 80

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei(ANRE) precizează, într-un document, că solicitareadistribuitorilor de gaze de creştere a preţurilor reglementate estejustificată de mai mulţi factori. Printre aceştia se numărămajorarea preţului gazelor de import şi a ponderii acestora încoşul de consum, utilizarea, în perioada 2009-2010, a unorcantităţi mai mari din depozite pentru alimentarea unor consumatoriindustriali, reducerea consumului la nivel naţional şi creşterearatei inflaţiei.

România importă în prezent gaze la circa 400 dolari pe 1.000metri cubi, faţă de 290 dolari în urmă cu doi ani. De asemenea,gazele de import au ajuns în luna ianuarie a acestui an la opondere de 32% din coşul de consum, comparativ cu nivelul de 25% în2010. Coşul de consum este format din gazele produse în România şicele importate.

"Pe fondul acestor modificări intervenite pe piaţa gazelornaturale, este justificată cererea de majorare a tarifelor şipreţurilor finale reglementate solicitată de operatorii dedistribuţie şi furnizare", se arată în documentul citat, semnat depreşedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti.

Preţurile reglementate sunt stabilite de ANRE şi sunt destinateîn principal consumatorilor cansnici.

Cei mai mari distribuitori de gaze naturale care activează pepiaţa românească sunt grupul franco-belgian GDF Suez şi companiagermană de utilităţi E.ON.

ANRE precizează că ultima modificare a preţului reglementat algazelor a avut loc la 1 iulie 2009, când Autoritatea a aprobat oreducere cu 8% a tarifelor.

În scrisoarea de intenţie a Guvernului către Fondul MonetarInternaţional (FMI) şi Comisia Europeană este stipulată elaborareade către autorităţile române a unui calendar de eliminare apreţurilor reglementate la gaze şi electricitate în perioada2013-2015.

Guvernul s-a angajat să prezinte acest calendar până în lunaseptembrie, precum şi o serie de mecanisme de protejare aconsumatorilor vulnerabili.

De asemenea, preţurile reglementate la gaze şi energia electricădestinate consumatorilor industriali vor trebui eliminate până lasfârşitul anului 2013.

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat,luni, într-o conferinţă de presă, că preţurile la gaze vor filiberalizate în etape, până în 2013 în cazul companiilor şi din2013 în 2015 în cazul populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO