Mediafax.biz Exclusiv

AstraZeneca: Piaţa farmaceutică românească îşi va încetini ritmul de creştere până în 2015

Autor: Alice Gheorghe, Mediafax

09.05.2011, 11:22 171

Vânzările de medicamente au înregistrat anul trecut un avans de18,7%, la 9,62 miliarde de lei, potrivit companiei de cercetare şistudii de piaţă Cegedim.

"Cred că limitările date de regulamente şi restricţiile bugetarepreconizate pentru acest sector, nu te mai lasă să creştisemnificativ. Vremurile acelea, în care creşteam cu 30%, au trecut,cred că era o etapă în care a trebuit să acoperim nişte nevoievidente. Acum suntem într-o altă etapă, în care creştem mai puţin,dar trebuie să continuăm să avansăm mai repede decât celelaltestate", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general alreprezentanţei din România a grupului farmaceutic anglo-suedezAstraZeneca, Radu Răşinar.

El a adăugat că avansul pieţei este generat de consumul scăzutde medicamente, comparativ cu alte state din regiune.

"Dacă te uiţi la România şi o compari cu alte ţări din UniuneaEuropeană sau din cele foste comuniste, din punct de vedere almedicamentelor şi al nevoii de servicii medicale, iţi dai seama căeste mult sub nivelul optim. Dacă stai şi compari doar ariileterapeutice mari, câţi pacienţi se tratează în România faţă deBulgaria, Cehia sau Polonia este o diferenţă foarte mare. Din cauzalipsei foarte mari de medicamente şi servicii medicale poţi să spuică piaţa va continua să crească", a explicat Răşinar.

Directorul general al companiei a adăugat că unele dintre celemai importante probleme cu care se confruntă în piaţă suntimpredictibilitatea şi termenele lungi de plată, care depăşesc 300de zile.

De asemenea, neactualizarea listei de medicamente compensateinfluenţează decizia companiei de a lansa produse pe piaţalocală.

"Accesul la medicamente este influenţat de prezenţa pe lista decompensate. Sunt o sută şi ceva de produse care aşteaptă lacompensare, care îndeplinesc criteriile actuale şi, din cauzalimitărilor bugetare, nu se ia nicio decizie", a spus RaduRăşinar.

AstraZeneca a înregistrat anul trecut vânzări de 386,8 milioanelei şi cotă de piaţă de 4%, plasându-se pe locul opt în topulcompaniilor farmaceutice cu activitate pe piaţa locală, potrivitdatelor companiei de cercetare Cegedim.

Cea mai mare pondere în afacerile companiei o au produselepentru afecţiunile cardiovasculare, respectiv 40% din încasări,urmate de oncologice, respiratorii.

Răşinar a mai spus că principala prioritate pe care o are înprezent este aceea de a convinge grupul AstraZeneca de faptul căpiaţa farmaceutică România are potenţial de creştere.

"Fiecare dintre companiile multinaţionale îşi balanseazăprezenţa în diverse ţări în funcţie de mediul de afaceri şi esteimportant să menţii România pe o hartă a priorităţilor. Dacă te-aiduce doar să te plângi, rişti să aşezi România pe un loc pe carenu-l merită", a spus oficialul AstraZeneca.

Raşinar a mai adăugat că cercetarea este un element important înevoluţia pieţei farmaceutice.

"Cercetarea este motorul progresului in industria farmaceutică,iar descoperirile ei sunt puternic corelate cu speranţa de viaţa şitratamentul unor boli grave aşa cum sunt diabetul, cancerul,infarctul miocardic", a afirmat Răşinar.

El a adăugat planul de a achiziţiona o companie locală anunţatanterior rămâne "o dorinţă de suflet".

"Achiziţia unei companii este o dorinţă de suflet, aş vrea să seîntâmple, dar nu mai este una dintre priorităţile mele imediate.Problema mea e că aş fi puţin naiv să cred că mi se poate întâmpla.Mi se va spune imediat că preţurile de aici sunt foarte mici,termenele sunt foarte lungi, care este motivul pentru care aşinvesti în România?", a precizat Răşinar.

AstraZeneca România are în prezent aproximativ 300 de angajaţi."Angajările noi ţin de aprobarea în lista de compensate a unorproduse din portofoliu" a menţionar Răşinar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO