Mediafax.biz Exclusiv

Avocaţii de la Wolf Theiss revin pe creştere. Cât mai sunt onorariile? Între 160 şi 380 euro pe oră

Avocaţii de la Wolf Theiss revin pe creştere. Cât mai sunt onorariile? Între 160 şi 380 euro pe oră

Autor: Cristi Moga

12.04.2011, 10:49 25

"În 2009veniturile biroului local au scăzut, însă nu simţitor pentru căaveam proiecte în pipeline din anii anteriori. În 2010 am obţinut oprofitabilitate bună, compensând scăderea uşoară a veniturilor prinmăsuri de reducere a costurilor, care au inclus şi renegociereacontractului de închiriere pentru sediul firmei.

Anul 2011 a demarat cu încasări dubleraportate la anul precedent, ceea ce ne încurajează să estimăm ocreştere cu peste 30% a veniturilor biroului local", a declaratBryan Jardine, managing partner al firmei.Jardine nu a precizat însă la cât se ridicăveniturile companiei după primele trei luni sau în 2010.

Pe parcursul ultimilor doi ani şi avocaţiiau avut de suferit de pe urma recesiunii, motiv pentru care firmelede profil au fost nevoite să se reinventeze pentru a-şi menţineveniturile şi profitabilitatea. Acum, reprezentantul Wolf Theissspune că anul 2011 a început cu tranzacţii importante în zonele deenergie, păduri, transporturi sau agricultură, precum şi în zona delitigii.

Printre dosarele recente în care compania afost sau este implicată se numără asistarea Volksbank la contractulde închiriere a unui nou sediu în Nusco Tower, a nemţilor de laNordcapital la achiziţia de active forestiere sau a dezvoltatorilorcentrului comercial Colosseum din Bucureşti.Aceste dosare au determinat firma săreînceapă procesul de angajare, pe măsură ce echipa actuală deavocaţi a ajuns la un grad de ocupare de 90%.

"În 2009, ca răspuns la criza economică, amînceput un proces de reorganizare a biroului local, astfel am redusnumărul de avocaţi de la 32 la 22. În prezent avem 25 de avocaţi şicontinuăm angajările. Am ajuns la un grad de încărcare de circa 90%al avocaţilor, ţinând cont de un target de opt ore facturabilezilnic, însă sunt perioade în care depăşim 10-12 ore de lucru pezi, în special pe durata proiectelor mari."

Avocatul admite că în prezent clienţii suntmai atenţi la schemele de onorarii, dar spune că onorariile orareau rămas la un nivel constant, respectiv de 160-220 de euro pentruavocaţii asociaţi, 280 de euro pentru asociaţi seniori, 340-350 deeuro pentru parteneri şi 380 de euro pentru a fi asistat demanaging partnerul firmei.

Un domeniu care dă în prezent de lucrumajorităţii firmelor de avocatură de pe piaţă este cel alenergiilor regenerabile, iar Wolf Theiss nu face excepţie.Cu toate acestea,Jardine este conştient că nu toate proiectele începute se vormaterializa.

"Următorul boom pe care-laşteptăm este în domeniul energiei regenerabile, în special pesegmentul energiei eoliene. Cheia acestor proiecte este să aidezvoltatori serioşi, consultanţi competenţi şi cu experienţă îndomeniu, care să înţeleagă businessul şi astfel cât mai multeproiecte să devină bancabile.În presă s-a vorbit de un număr de peste 14.000 MW încurs de aprobare. Probabil că o parte din aceşti MW nu se vormaterializa şi în proiecte construite, fie din cauza lipsei definanţare sau a imposibilităţii de obţinere a tuturorautorizaţiilor."

Jardine face parte din grupul avocaţiloramericani care au venit în România în anii '90, dar în timp ce ObieMoore (ex- Salans) şi Theodore Cominos (ex-Linklaters) au părăsitpiaţa locală de mai mulţi ani, şeful Wolf Theiss a rămas pe piaţalocală şi în perioada crizei.

Poate cel mai important contract în care aasistat este cel prin care grupul KazMunaiGaz a preluat Rompetrolde la Dinu Patriciu într-o tranzacţie de 1,6 miliarde deeuro.

Cât mai rămâne Jardine înRomânia?

"Au trecut 13 ani de când sunt în România cusoţia mea şi probabil că la un moment dat ne vom muta, însă cucertitudine tot în această zonă a Europei de care suntem legaţiatât economic, cât şi afectiv."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO