Mediafax.biz Exclusiv

Badea, Clifford Chance: Va fi un an de strâns rândurile şi de rezistat în furtuna din „tragedia greacă“

Badea, Clifford Chance: Va fi un an de strâns rândurile şi de rezistat în furtuna din „tragedia greacă“

Autor: Cristi Moga

17.02.2012, 11:00 269

"Va fi un an de strâns rândurile şi de rezistat în furtuna din «tragedia greacă» ce durează de doi ani şi pare să nu se mai termine. În acelaşi timp, vor fi alegeri prezidenţiale în SUA, în Rusia, în Franţa, la anul vor fi în Germania, dar şi un transfer de conducere în China.În toate aceste ţări agenda internă va deveni prioritară şi va afecta negativ capacitatea de mobilizare internaţională. În plus, la fel de important este riscul ca băncile europene supuse obligaţiilor de recapitalizare să reducă finanţarea pe întreg spaţiul european.La aceşti factori externi şi pe care nu îi putem influenţa, în România anul electoral va afecta, ca orice an electoral, capacitatea sectorului public de a opera eficient", consideră avocatul.

România nu are în prezent forţa de a se detaşa decisiv la frontiera estică a Uniunii Europene, unde la câteva sute de kilometri de Bucureşti se află Grecia, o ţară care face în fiecare zi noi paşi către faliment, iar la graniţa de vest vecinii unguri iau în calcul renunţarea la cota unică de 16% pentru a primi în schimb o nouă finanţare din partea Fondului Monetar Internaţional.

"Cu excepţia Germaniei, care poate fi considerată un miracol, aproape tot restul Europei va fi afectat economic, iar multe ţări ar putea intra în recesiune", consideră Badea.

Schimbarea de Guvern, bine venită

Unul dintre contractele recente importante ale Clifford Chance Badea a fost asistarea giganţilor Deutsche Bank, Citibank şi HSBC, managerii emisiunii de obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari lansată de România la finalul lunii ianuarie pe Wall Street, în timp ce avocaţii Ministerului de Finanţe au fost din rândul firmelor PeliFilip şi Linklaters. Oferta a fost suprasubscrisă de aproape cinci ori, dar noul Guvern, condus de Mihai Răzvan Ungureanu, trebuie să determine o schimbare de percepţie generală asupra România.

"Percepţia este acum la fel de importantă ca substanţa. Comunicarea este esenţială, astfel că în turbulenţele din jurul nostru avem nevoie mai mult decât oricând de consecvenţă, transparenţă, predictibilitate în politicile publice şi evitarea şocurilor politice. Schimbarea de Guvern nu este văzută ca un asemenea şoc, mai curând a fost bine venită. Emil Boc a fost, în final, un premier de sacrificiu, dar care a avut curajul politic de a lua măsurile necesare la momentul potrivit. Este prematur să măsurăm eficienţa noului guvern şi premier, dar Oxford (unde a studiat premierul Mihai Răzvan Ungureanu - n. red.) este o şcoală de elită pe plan global şi o carte de vizită excelentă în orice mediu. În plus, tinereţea poate fi de cele mai multe ori o calitate", apreciază Badea.

Afaceri între 7 şi 8 mil. euro

Clifford Chance Badea a înregistrat în 2010 afaceri de 33 de milioane de lei (7,85 milioane de euro) şi îşi propunea atingerea nivelului de 10 milioane de euro anul trecut, după o primă jumătate de an foarte bună.

Situaţia s-a înrăutăţit în cea de-a doua jumătate a anului trecut, astfel că cifra de afaceri a rămas în intervalul 7-8 mil. euro, care plasează casa de avocatură în topul primilor 6-7 jucători din piaţa de profil. Topul este dominat de firmele româneşti conduse de avocaţii Florentin Ţuca (Ţuca Zbârcea & Asociaţii), Ion Nestor (NNDKP), Gheorghe Muşat (Muşat & Asociaţii), Ernest Popovici (Popovici Niţu & Asociaţii) sau Doru Boştină (Boştină şi Asociaţii).

"Pe an calendaristic suntem la acelaşi nivel al veniturilor ca anul trecut. Litigiile au crescut şi la noi şi au ajuns să reprezinte peste 15% din cifra de afaceri, dar practicile de banking şi fuziuni şi achiziţii continuă să fie cele mai mari, cu o pondere de peste 30%. Dacă prima parte a anului trecut a fost foarte bună, în a doua jumătate a avut loc o încetinire vizibilă în real estate şi fuziuni şi achiziţii în contextul turbulenţelor europene care au afectat mediul investiţional şi în România. În noiembrie şi decembrie, dacă citeai Financial Times, aveai impresia că vine sfârşitul lumii, iar România, oricât şi-ar fi făcut temele, n-avea cum să nu fie afectată, ţinând cont de situaţia Greciei şi, mai recent, a Ungariei", explică Badea.

În imobiliare va fi mai rău înainte să fie mai bine

Piaţa imobiliară, care în anii de boom genera venituri de zeci de milioane de euro în conturile avocaţilor de business, va continua să sufere în ciuda semnării a câteva tranzacţii în ultimul an şi a proiectelor de centre comerciale şi birouri ce stau să înceapă în Bucureşti.

"În real estate se va aplica dictonul «it will have to get worse before it starts to get better» (situaţia trebuie să se înrăutăţească înainte să devină mai bună - n.red.). Există încă multe proprietăţi pentru care nu s-au marcat pierderile, iar apetitul pentru investiţii este scăzut atât pentru băncile finanţatoare, cât şi pentru investitorii de equity. Pe termen mediu însă, instinctul uman îmi spune că cel mai bun business este cel pe care îl vezi cu ochii tăi ieşind din pământ, oricâte tranzacţii cu «hârtii» ai face", consideră Badea, care conduce o firmă formată din aproximativ 45 de fee earners (avocaţi şi consultanţi).

Structura de conducere a biroului din Bucureşti este formată din trei parteneri Daniel Badea, Nadia Badea şi Perry Zizzi, iar planul este de promovare a patru noi parteneri într-un termen de cinci ani. Până atunci, trebuie ca pieţele financiare să se liniştească, iar România să revină pe un trend de creştere consistent.

"Chiar dacă actuala criză nu va trece peste noapte, cred că ce a fost mai rău a trecut, măcar şi pentru că investitorii şi spaţiul public s-au obişnuit cu ideea că până şi inevitabilul se poate întâmpla", conchide Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO