Mediafax.biz Exclusiv

Bani din energie: EFT a făcut 83 mil. euro cu 4 angajaţi

Bani din energie: EFT a făcut 83 mil. euro cu 4 angajaţi

Autor: Roxana Petrescu

15.03.2011, 17:37 34

Potrivit datelor prezentate pe site-ul companiei, carea fost înfiinţată în 2000 în Marea Britanie, contractul pe termenlung dintre EFT şi Hidroelectrica a fost semnat la începutul anului2001, ulterior firma începând să facă trading cu energie electricăîn Serbia, Muntenegru, Germania, Austria, Albania, Grecia, Ungaria,dar şi pe piaţa locală, ajungând la finalul anului trecut laafaceri cumulate de circa 1,3 miliarde de euro.

De altfel,compania a decis să-şi deschidă un birou local în România abia în2005, fiind prezentă cu activităţi de export al energiei electricedin 2001.

"Vânzările dinRomânia în 2010 au reprezentat 8,19% din livrările totale deenergie ale grupului EFT, care s-au ridi cat la 26,8 TWh (circajumătate din consumul anual de energie al României - n.red.).Valoarea vânzărilor noastre din România a fost de 83,6 milioane deeuro", a declarat Urs Jakob, group financial controller în cadrulEFT. El nu a precizat factorii care au determinat scăderea cu circa6% a afacerilor EFT România în 2010 faţă de anulanterior.

În 2009,compania avea în România numai patru angajaţi.

Contracte cuLukoil şi Stirom

Potrivitdatelor disponibile, 2010 a reprezentat un an important pentru EFTRomânia, compania începând să alimenteze cu energie electricărafinăria Petrotel din Ploieşti, controlată de ruşii de la Lukoil,şi producătorul de sticlă Stirom. Cei doi clienţi au fost preluaţiîn contextul în care la sfârşitul anului 2009 reprezentanţiitraderului de energie electrică au anunţat că intră pe piaţaclienţilor eligibili după câştigarea unui contract de furnizare deenergie cu producă torul elveţian de cimentHolcim.

Până la aceadată, EFT nu avea clienţi finali de energieelectrică.

"Întotdeauna neabţinem din a face estimări privind evoluţia afacerilor noastre,mai ales acum la începutul anului. Pur şi simplu sunt prea mulţifactori care ar putea afecta piaţa şi rezultatele noastre", arăspuns Jakob întrebat fiind de rezultatele financiare la care arputea ajunge EFT pe piaţa locală în 2011.

Critici laadresa statului deşi ia energie cu 25% maiieftină

Deşi companiaare un contract direct de achiziţie pe termen lung cuHidroelectrica la preţuri care sunt cu 25% mai mici faţă de celepracticate pe bursa de energie OPCOM, EFT spune că monopolurile destat sunt ineficiente şi incapabile să atragă fondurile necesarepentru investiţii în unităţi noi. "Credem că modelul de parteneriatpublic-privat este cel mai eficient mod de a stimula dezvoltareasectorului energetic în sud-estul Europei. A devenit foarte clar cămonopolurile de stat din domeniul energiei din regiune nu sunt înmăsură să genereze singure capitalul necesar pentru investiţ iilede care este nevoie în sectorul energetic. Nu numai din cauzapreţului subvenţionat şi neeconomic al electricităţ ii, ci şi dincauza ineficienţei lor", a mai precizat reprezentantulEFT.

Potrivit celormai recente informaţ ii disponibile, cea mai mare parte acontractelor directe pe care le are Hidroelectrica au fostprelungite anul trecut până în 2018. Printre marii traderi deenergie pe care Hidroelectrica îi alimentează se numără EnergyHolding, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (fostul EHOLDistribution, parte a Energy Holding cumpărată de elveţieniidela Alpiq- n.red.) şi Alpiq Romindustries (fostul Buzmann Industries - n.red.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO