Mediafax.biz Exclusiv

Barclays nu mai crede că atingem deficitul bugetar fără înăsprirea fiscalităţii

Autor: Claudia Medrega

03.08.2011, 20:21 257

Deficitul agreat cu FMI pentru primajumătate a anului este de 12,6 mld. lei, în timp ce obiectivulpentru întregul an este de 24 mld. lei, în conformitate cu undeficit bugetar de 4,4% din PIB.

Raportul Barclays indică o înrăutăţire apercepţiei asupra cadrului fiscal, după ce până acum analiştiibăncii britanice erau optimişti şi susţineau că deficitul setatpentru acest an va putea să fie atins şi doar respectarea ţintei deanul viitor ar impune luarea unor măsuri suplimentare.

La sfârşitul primului semestru deficitulbugetar a ajuns la 11,3 mld. lei, reprezentând 2,07% din PIB,nivelul fiind cu aproape un miliard de lei sub ţinta agreată cuFMI.

Analiştii de la Barclays amintesc că, în modnormal, România a avut de-a lungul timpului în semestrul al doileadeficite bugetare mai mari decât în prima jumătate a anului legatede angajamentele de cheltuieli de la sfârşitul anului.

"Chiar dacă deficitul bugetar a fost denumai 11,6 mld. lei în primul semestru, guvernul trebuie să obţinăîn al doilea semestru un deficit de 12,7 mld. lei, ceea ce,sezonier vorbind, este foarte dificil. Credem că vor fi necesarereduceri ale cheltuielilor de capital pentru a atinge obiectivulfiscal din 2011", susţin analiştii Barclays într-un raport privindRomânia.

România a avut o performanţă fiscală foartebună din iunie 2010 până în mai 2011 după măsurile agresive deajustare fiscală adoptate la jumătatea anului trecut, recunoscbancherii britanici.

Politicile guvernamentale de reducere asalariilor din sectorul public şi a beneficiilor sociale şimajorarea TVA au redus deficitul bugetar lunar timp de un an. Însăefectele de bază ale acestor măsuri şi-au urmat cursul şi nu suntsusceptibile mai multe îmbunătăţiri suplimentare fără măsurifiscale mai stricte, în opinia Barclays.

ZF a publicat recent un articol în care seanalizează tendinţa veniturilor bugetare şi a încasărilor din TVA,care evidenţiază încetinirea ritmului de creştere în ultimele lunişi perspectivele mai puţin optimiste pentru a doua jumătate aanului pe măsura disipării efectului de bază datorat majorării TVA.Ascensiunea veniturilor bugetare totale a încetinit în ultimeleluni, ajungându-se de la ritmuri de creştere de două cifre laavansuri de o singură cifră. În iunie plusul a fost de numai 7%faţă de iunie 2010, reprezentând jumătate din ritmurile dinfebruarie şi martie, de exemplu.

Analiştii Barclays susţin că au anticipatsfârşitul trendului fiscal pozitiv, dar evoluţia nefavorabilă avenit mai repede decât era aşteptat.

În opinia Barclays, încasările bugetare vorfi uşor sub ţintă, astfel că Guvernul va trebui să reducăcheltuielile bugetare pentru a respecta obiectivul bugetar.Iar cheltuielile de capitalvor fi cel mai probabil ţinta.

La jumătatea anului cheltuielile de capitalau ajuns la 8,08 mld. lei, cu aproape 30% peste nivelul din aceeaşiperioadă a anului trecut. Surprinzător, doar în iunie au fostfăcute investiţii de aproape 3 mld. lei, comparabil cu valoarea dinprimele trei luni ale anului, nivelul fiind triplu faţă de iunie2010, evoluţie remarcată şi de analiştii Barclays.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO