Mediafax.biz Exclusiv

Berarii răsuflă uşuraţi după primele două luni, când piaţa a crescut uşor. Se va menţine tendinţa?

Berarii răsuflă uşuraţi după primele două luni, când piaţa a crescut uşor. Se va menţine tendinţa?

Autor: Ioana David

18.04.2011, 19:48 21

Astfel, după oscădere de 2,2% în ianuarie şi cu avans în februarie, rezultatelecumulate din primele două luni au fost de uşoară creştere, semnalpozitiv care continuă tendinţa începută anul trecut.

Potrivit calculelor ZF,în ultimele două trimestre din 2010 piaţa de bere a avut o creştereuşoară, astfel că ianuarie şi februarie se înscriu un tendinţa deapreciere de la finalul anului trecut.

Chiar şi cu acesterezultate bune de la început de an, piaţa berii nu a reuşit săajungă la nivelul de acum patru - cinci ani, când vedea creşteri şide 36%, aşa cum s-a întâmplat în ianuarie 2007 spreexemplu.

Cu ocazia conferinţei depresă în care Asociaţia Berarii României a prezentat evoluţiaconsumului anul trecut, Jan Derck van Karnebeek, preşedinteleAsociaţiei, a comparat începutul de an în această industrie cu unmeci de fotbal, spunând că niciun jucător sau antrenor nu ar puteaspune din primele minute cum se termină meciul.

Piaţa totală de bere s-aridicat anul trecut la 17 mil. hectolitri, cu 3,4% mai puţin faţăde 2009, potrivit datelor Asociaţiei care rulează 90% din acestvolum.

În Asociaţie suntprezente companiile Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group,United Romanian Breweries, Ursus, iar recent şi Soufflet MalţRomânia şi Asociaţia Producătorilor de Hamei dinRomânia.

La acest nivel al pieţei,consumul de bere pe cap de locuitor a fost de 78 de litri, ceea cese încadrează în media europeană, berea fiind una dintre puţinelebăuturi cu care românii pot ţine piept europenilor.

"Niciodată nu m-am opritdin băutul berii", spune Alexandru M, de 26 de ani, din Bucureşti,referindu-se la obiceiul său de consum.

Nicio companie dinindustria berii nu a făcutpublice date referitoare la vânzările de la acestînceput de an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels