Mediafax.biz Exclusiv

BERD: Vă rugăm să stabiliţi o structură clară pentru sectorul energetic

BERD: Vă rugăm să stabiliţi o structură clară pentru sectorul energetic

Autor: Roxana Petrescu

18.04.2011, 10:50 10

Această sumă poate susţinedezvol tarea a 600 MW în parcuri eoliene. Vorbim despre proiectecare deja au trecut printr-un proces iniţial de evaluare realizatde către BERD şi pentru care avem un mandat semnat cu sponsorii",spune Nandita Parshad, director al diviziei de energie din cadrulBERD.

Legea despre care vorbeşteParshad este Legea 220/2008 prin care este stabilită schema desprijin pentru investiţiile în energia regenerabilă.

Toate statele europene care aupromovat investiţiile în energie verde au adoptat anumite scheme desuport.

Principalul motiv este faptulcă investiţiile în acest gen de proiecte sunt mult mai maricomparativ cu formele convenţionale de producere a energieielectrice, ceea ce le face nerentabile în absenţa unei astfel descheme.

În România, deşi legislaţia afost publicată în Monitorul Oficial încă din 2008, aceasta nu seaplică în absenţa avizului Comisiei Europene. Această situaţieblochează foarte multe proiecte pentru că în absenţa unui cadrulegal coerent, dezvoltatorii nu-şi pot calcula recuperareainvestiţiilor, iar băncile nu sunt dispuse să-şi asume acestrisc.

Potrivit celor mai recentedeclaraţii din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare îndomeniul Energiei (ANRE), legea are şanse ca de la 1 iulie să intreîn aplicare.

Primii bani pentruEDP

În ciuda acestei instabilităţisunt unele companii care au dat drumul unor proiecte eoliene deanvergură, unele dintre acestea urmând să primească finanţare chiardin partea BERD.

"Avem două proiecte eolienecare sunt într-o fază avansată de analiză, dezvoltate de cătregrupul Energias de Portugal şi amplasate în localităţile Peştera şiCernavodă (din judeţul Constanţa). Până la finalul lunii aprilie artrebui să semnăm contractul de finanţare pentru ambele", spuneParshad.

Potrivit reprezentanţei BERD valoarea finanţării se va ridica la 100 de milioane de euro din care70 de mi lioane de euro vor proveni din partea BERD, iar restul vafi strâns de la alte bănci co merciale.

În total, investiţiaîn cele două parcuri eoliene realizate de Energias de Portugal seridică la 300 de milioane de euro, conform BERD.

SfatulBERD

Dacă în ceea cepriveşte partea de energie regenerabilă principala pro vocarevăzută de BERD este insta bilitatea legislativă, în cazul energieiconvenţionale blocajul este cauzat de incertitudinile careînconjoară procesul de reorganizare a sistemului de producere.

De-a lungulultimilor ani, s-a trecut de la ideea înfiinţării unui campion energetic la aceea a formării a două companii naţionale pentru ca mainou să fie luată în calcul crearea numai a două complexuri energetice mari pe cărbuni.

Niciodată un plan nu a fost duspână la final.

"Nevoia de investiţii esteuriaşă, vorbim de miliarde de euro, dar prin cipalul blocaj vinedin faptul că sunt multe incertitudini legate de structurasectorului energetic din România. Dacă ar fi să dăm un sfatautorităţilor din România, acesta ar fi: vă rugăm să stabiliţi ostructură clară în viitorul apropiat pentru sectorul energeticpentru a facilita investiţiile pe termen lung. Noi ca bancă nusuntem aici să judecăm aceste decizii, dar vrem ca piaţa să sedezvolte", a mai spus reprezentanta BERD.

Discuţii cu Hidroelectricaşi Transelectrica

În ciuda acestei instabilităţi,BERD este în discuţii cu mai multe companii de stat pentruacordarea unor finanţări.

"Până la mijlocul acestui ancred că vom putea să acordăm o finanţare de circa 110 de milioanede euro pentru Hidroelectrica pentru un proiect de reabilitare cu ovaloare de 135milioane de euro", a spus Parshad.

În afară de Hidroelectrica,BERD mai este în discuţii şi cu Transelectrica, transportatorulnaţional de energie electrică, în vederea unor posibile finanţăripentru proiecte de interconectare cu ţările vecine.

"Avem discuţii şi cuTranselectrica în legătură cu proiecte regionale de interconectare,dar de obicei astfel de investiţii au o perioadă mai lungă derealizare.

Vorbim cu ei înlegătură cu interconectările cu Serbia şi Moldova, dar şi despreproiectul de inter conectare cu Turcia", a mai spus reprezentantaBERD.

Pe lista proiectelorenergetice care au primit finanţare din partea Bancii Europeanepentru Reconstrucţie şi Dezvoltarea se află şi centrala pe gaze de860 MW pe care o realizează Petrom la Brazi.

Din investiţiatotală, care se ridică la 500 de milioane de euro, BERD a finanţatPetrom cu 200 de milioane de euro.Centrala, care este mai mare decât unreactor al centralei nucleare de la Cernavodă, va intra înfuncţiune în a doua parte a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO