Mediafax.biz Exclusiv

Boom de firme noi în agricultură: 10.000 de antreprenori şi-au făcut SRL

Boom de firme noi în agricultură: 10.000 de antreprenori şi-au făcut SRL

Autor: Gabriel Razi

13.07.2011, 19:58 589

În primulsemestru al acestui an au fost înmatriculate în total peste 70.000de firme noi, cele din agricultură reprezentând 15%, potrivitdatelor Registrului Comerţului. Singurul domeniu în care au fostînregistrate mai multe firme este cel al comerţului, unde au apărutaproape 20.000 de noi unităţi, însă acest domeniu a înregistrat unavans de doar 1%.

Valul de noi firme înfiinţate arată căagricultura este unul dintre domeniile-vedetă ale acestui an, mulţiantreprenori fiind încurajaţi să investească în acest domeniu avândîn vedere că preţurile pentru produsele agroalimentare au atins unrecord al ultimilor douăzeci de ani.

Doi dintre antreprenorii care şi-auînfiinţat firme noi în această perioadă spun la unison căagricultura este un domeniu atractiv cu toate că unul a ales reţetaclasică a culturilor de grâu sau porumb în timp ce altul s-aorientat către producerea de energie verde, în speţăbiomasa.

Gheorghe Frâncu a pus bazele firmei StiferAgro în Băloneşti, judeţul Argeş în primele luni ale acestui anpentru că a decis să îşi extindă afacerile din agricultură, lucruimposibil dacă continua ca persoană fizică.

"Făceam agricultură şi înainte,dar ca persoană fizică. Am decis să construiesc solarii să măextind în zona de fructe, aşa că am decis să îmi fac o firmă",spune Frâncu.

Antreprenorul spune că a intratîn agricultură în urmă cu şapte ani cu ajutorul unei suprafeţe micide teren pe care a primit-o moştenire.Acum are 24 de hectare de teren pe careplantează grâu sau porumb, însă în acest an mizează pelegume.

"De când am înfiinţat firma ampus şi legume, varză şi ceapă.La toamnă o să construiesc şi solarii pe 5.000 demetri pătraţi", spune el.

Cu toate că nu a încasat până acum niciunban din producţia agricolă a tăiat câteva facturi pentru că are untractor cu ajutorul căruia a arat terenurile câtorvavecini.

La 150 de kilometri distanţă, LucianGherghiţă, un alt antreprenor, a decis să investească înagricultură, dar nu atras de mirajul preţurilor-record la produseleagroalimentare din ultimul an, ci de "febra" culturilorenergetice.

Antreprenorul vrea să planteze sălcii pecare să le transforme în peleţi - deşeuri agricole folosite dreptcombustibil ca alternativă la petrol sau gaze. Odată procesaţi,peleţii urmează să ajungă în Occident, unde cererea pentru acestprodus este mare, spune antreprenorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO