Mediafax.biz Exclusiv

Bucşa, Unicredit: Contribuţia industriei la PIB se va reduce în al doilea semestru

Autor: Claudia Medrega

07.09.2011, 13:16 143

Astfel, Bucşa anticipează o creştere economică la sfârşitul anului între 1,5% şi 1,8%, mai aproape de limita superioară a intervalului.

Factorii de creştere a economiei ar urma să fie producţia agricolă foarte bună (contribuţie totală estimată la PIB în 2011 de 0,5 puncte procentuale), cu efecte în creşterea autoconsumului şi în reducerea importurilor, precum şi efectul de bază pozitiv care va determina, probabil, creşterea cererii interne şi dinamica pozitivă a serviciilor în semestrul doi 2011 faţă de perioada similară de anul trecut.

În trimestrul doi, Produsul Intern Brut a fost cu 1,4% mai mare faţă de rezultatul din aprilie - iunie 2010, pe serie brută, uşor sub creşterea din primul trimestru, de 1,7%.

"Cererea internă îşi continuă revenirea foarte lentă: serviciile de piaţă au crescut în termeni reali cu 1% faţă de trimestrul II 2010 (deşi vânzările cu amănuntul rămân slabe), lucrările de construcţii s-au contractat din nou (cu 1,9% faţă de T2 2010 în termeni reali), serviciile financiare şi imobiliare au crescut cu 0,5%", a comentat Bucşa.

El se aşteaptă ca activitatea din toate aceste ramuri să accelereze faţă de semestrul al doilea 2010 datorită efectului de bază pozitiv, în condiţiile în care cererea internă a fost foarte slabă în S2 2010 ca urmare a implementării măsurilor de austeritate. Deja datele pentru iulie arată o îmbunătăţire vizibilă a activităţii faţă de iulie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO