Mediafax.biz Exclusiv

Bugetele companiilor în 2012: retailerul de mobilă kika aşteaptă o creştere de 5%

Bugetele companiilor în 2012: retailerul de mobilă kika aşteaptă o creştere de 5%

Autor: Ioana David

12.01.2012, 18:51 115

"Cifra de afaceri a fluctuat foarte mult pe parcursul anului trecut. Am început în aprilie, foarte bine, cu creşteri semnificative ale vânzărilor, la finalul verii vânzările au coborât, iar cifrele au fost sub cele de anul anterior, iar pe final vânzările au mers foarte bine. Per total, cifra de afaceri a avut o creştere mică, de o cifră, în 2011", a spus Lars Lund, country manager al kika România.

Anul financiar al companiei se încheie în aprilie 2012, însăLunda făcut o estimare cu privire la evoluţia companiei în anul calendaristic.

Retailerul de mobilă a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 48,6 mil. lei (11,5 mil. euro), în scădere cu 2,4% comparativ cu nivelul din 2009, conform calculelor ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. În aceste condiţii, la o creştere de o cifră în 2011 rezultă că cifra de afaceri a companiei a fost de maximum 53 mil. lei (13 mil. euro).

Şeful kika România a mai spus că nu ia în calcul variaţii majore ale cursului de schimb pe parcursul acestui an.

Compania nu este singura din industrie care aşteaptă creşteri. La evoluţii pozitive se aşteaptă şi Mobexpert, dar şi IKEA şi Silvarom. Cele mai recente date sunt cele ale Silvarom, care speră la un plus de 5-10%.

Vor să cumpere teren

"În funcţie de oportunităţi, ne propunem să găsim teren în România la preţuri rezonabile pentru extinderea noastră viitoare (...) Piaţa nu se va schimba comparativ cu ce s-a întâmplat anul acesta. Până când nu va exista stabilitate în Europa nu vom vedea creşteri accentuate în România", a mai spusLund.

În prezent, kika operează un singur magazin, dar conform unor informaţii din vara trecută, se gândea să deschidă o unitate în Băneasa, unde avea în vedere să achiziţioneze teren. Zona Băneasa se conturează ca un pol de mobilă, aici operând atât magazinul IKEA, cât şi un magazin al Mobexpert.

Potrivit calculelor ZF, în zona Băneasa clienţii lasă pentru achiziţii de mobilă în jurul a 80 mil. euro. Pe lângă zona Băneasa, kika mai pusese ochii şi pe bulevardul Theodor Pallady, unde compania este de asemenea interesată de achiziţia unui teren. Cu toate acestea, următoarea unitate a retailerului austriac va fi deschisă laConstanţa.

Compania lucrează şi cu furnizori locali, astfel că unu din şapte produse vândute este realizat în România. Printre furnizori se numără şi producătorul arădean de mobilă Cotta, care a devenit principalul furnizor de canapele al grupului austriac. kika este interesată să lucreze şi cu alţi furnizori.

Exporturile merg bine

În pofida bugetelor în creştere, marii jucători spun că piaţa s-a contractat în 2011 şi nu există speranţe de revenire nici în 2012.

Ultimele estimări oficiale sunt cele ale Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR) aferente primelor cinci luni ale anului 2011 şi care arată o scădere de 12%. O veste bună a venit totuşi de pe segmentul exporturilor, care au crescut şi au reprezentat vesta de salvare pentru mulţi producători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO