Mediafax.biz Exclusiv

BVB se pregăteşte pentru două posibile listări până la finele anului

Autor: Roxana Pricop

27.09.2011, 12:27 364

"În cea de-a doua jumătate a anului, ne pregătim pentru o posibilă listare a unei companii locale din domeniul IT, precum şi pentru o listare a unei companii din Bulgaria, deja listată la bursa din Sofia", a declarat Ionescu.

Ultima listare la BVB a avut loc în martie 2008, când acţiunile Teraplast au început să fie tranzacţionate.

În acelaşi timp, BVB organizează pe 26 şi 27 octombrie la New York o serie de întâlniri între cele mai mari companii româneşi listate şi investitorii americani, cu scopul promovării pieţei locale de capital. Acesta este primul roadshow organizat peste Ocean de bursa de la Bucureşti, miza evenimentului fiind atragerea interesului şi a banilor celor mai mari fonduri de investiţii la nivel mondial, precum şi creşterea vizibilităţii pieţei locale de capital.

În ceea ce priveşte alegerea unor manageri privaţi pentru companiile de stat, Ionescu este de părere că o alternativă mai bună şi mai ieftină ar fi listarea acestor companii la bursă. În prezent, niciuna din cele nouă companii de stat care vor avea management privat până la finele anului nu este listată.

"Listarea unei companii de stat face cât un management privat şi este şi mult mai ieftină. Transparenţa este principalul atu adus de listare: managementul companiei trebuie să comunice acţionarilor şi investitorilor din piaţă orice schimbare intervenită în conducere, trebuie să raporteze care sunt contractele încheiate, investiţiile şi obiectivele clare privind indicatorii financiari", a explicat directorul BVB.

El a adăugat că odată ce compania a devenit publică, managementul nu mai poate semna contracte păguboase cu anumite persoane, iar dacă o face, investitorii vor penaliza compania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO