Mediafax.biz Exclusiv

Câte din propunerile investitorilor străini au fost preluate în proiectul de modificare a Codului muncii

Câte din propunerile investitorilor străini au fost preluate în proiectul de modificare a Codului muncii

Autor: Adelina Mihai

14.12.2010, 19:03 40

Documentul, care propune aproape 80 deamendamente la Codul muncii, este practic proiectul de modificare alegislaţiei muncii propus de Consiliul Investitorilor Străini,apreciază specialiştii.

CIS este o asociaţie care reuneşte peste 100dintre cele mai puternice companii private, cu afaceri de 36 demiliarde de euro în 2009, adică 15% din cifra de afaceri a tuturorcompaniilor de pe piaţa locală, care se ridică la 220 miliarde deeuro, companiile cu capital românesc având o pondere de 5 ori maimare.

CIS a elaborat în lunile august şi septembrieun set de măsuri pentru modificarea Codului muncii, pe care l-a puspe masa Guvernului în urmă cu o lună, despre care a afirmat că suntnecesare pentru scoaterea economiei din recesiune după doi ani decriză.

Printre cele mai importante sunt propunerea deabrogare a articolului care spunea că angajarea succesivă a maimult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post esteinterzisă sau abrogarea celui care interzice angajatorului care afăcut concedieri colective să angajeze pe posturile de pe care aconcediat pe o perioadă de nouă luni.

"Încă mai e loc de îmbunătăţire pentruproiectul de modificare a Codului muncii. Constat însă că, deşisocietatea nu e pregătită de schimbarea propusă (în ceea cepriveşte stabilirea unor obiective de perfomanţă în fişa postului,mai ales în companiile româneşti), angajatorii vor fi constrânşi săutilizeze noile practici. Cred că sunt multe care duc sprenormalitate, dar pe de altă parte sunt câteva care lasă loc deschisabuzurilor, pentru că nu sunt formulate complex şi concret", a spusGreta Chetreanu, directorul de resurse umane al furnizorului desoluţii IT Vector Consulting.

Pe de altă parte, o parte din noile modificăripropuse vizează eliminarea unor restricţii privind utilizareaforţei de muncă temporară, extinderea duratei misiunilor de muncătemporară şi protejează salariaţii temporari printr-un articol carespune că angajatorul nu trebuie să perceapă nicio taxă laîncheierea unui contract de muncă temporară sau la preluareadirectă a salariatului de cătreutilizator.

"Munca prin agent de muncă temporară conducela crearea de locuri de muncă, la combaterea şomajului pe termenlung, la asigurarea egalităţii de tratament între angajaţiitemporari şi cei pe perioadă nedeterminată", a spus CharlieCrocker, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Române aAgenţilor de Muncă Temporară (ARAMT), care reuneşte principaliijucători de pe piaţa agenţilor de forţă de muncă temporară, printrecare se numără Lugera& Makler, Adecco sau Gi Group. În prezent,12.000 de români lucrează în regim temporar, potrivit statisticilorARAMT.

Una dintre propunerile investitorilor străinicare nu a trecut însă de Guvern se referă la introducerea uneiprevederi prin care indemnizaţia de neconcurenţă (o sumă acordatăangajatului care vrea să plece din companie, dar care nu va puteasă se angajeze la o firmă concurentă) reprezintă "o cheltuialăefectuată de angajator, este deductibilă la calculul profituluiimpozabil şi se impozitează la persoana fizicăbeneficiară".

Propunerea mai prevedea ca indemnizaţia deneconcurenţă să se plătească pentru perioada în care contractul demuncă este în vigoare şi nu pentru cea ulterioară încetăriiacestuia. "Angajatorii ar fi putut fi tentaţi să «camufleze» oparte din salariul datorat angajaţ ilor, pretinzând că plătesc înfapt indemnizaţia de neconcurenţă pentru a beneficia astfel descutirea de contribuţii sociale", spune Şerban Pâslaru, avocatasociat al casei de avocatură Ţuca Zbârcea &Asociaţii.

Reprezentanţii CIS au spus luna trecută că,prin implementarea noilor măsuri, ar putea fi create 90.000 delocuri de muncă, ca urmare a eliminării birocraţiei şi a regimuluide muncă temporară. Calculul a fost făcut de către Lucian Anghel,economistul-şef al BCR, şi de Laurian Lungu, Managing Partner încadrul Macroanalitica.

"Deşi s-au anunţat disponibilizări masive însectorul bugetar şi anul viitor, nu cred că rata şomajului vacreşte atât de abrupt cum a crescut timp de câteva luni laînceputul acestui an. Este posibil totuşi să existe o creştere aratei şomajului de 1 - 1,5% anul viitor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO