Mediafax.biz Exclusiv

Ce a mai executat silit BCR: un hotel de 2 mil. euro şi un sediu de firmă la un preţ dublu

Ce a mai executat silit BCR: un hotel de 2 mil. euro şi un sediu de firmă la un preţ dublu

Autor: Ciprian Botea

18.03.2011, 10:07 445

Cea mai scumpăunitate de cazare executată silit de BCR este un hotel cu 133 decamere şi o suprafaţă de peste 12.000 de metri pătraţi dinstaţiunea balneară Băile Herculane, din vânzarea căruia banca vreasă obţină 9 milioane de lei (2,1 mil. euro). Hotelul deţine o bazăde tratament balnear şi un teren de aproape 5.400 de metri pătraţi,însă banca nu precizează numele operatorului turistic.

Băncile mari, precum BCR, BRD sau BancaTransilvania, şi-au creat site-uri specializate unde publicăanunţurile cu bunuri executate şi în prezent au câteva sute deanunţuri fiecare. Doar pe site-ul BCR sunt afişate deocamdatăunităţi de cazare, dar şi celelalte bănci au spaţii comerciale saude birouri evaluate la câteva milioane de lei.

De asemenea, BCR are la vânzare cinci staţiide alimentare cu carburanţi ale căror preturi afişate variază între900.000 şi 1,5 milioane de lei. Valoarea însumată a acestora estede 6,8 milioane lei (circa 1,6 mil. euro). Staţiile de carburanţiexecutate silit se află în judeţele Braşov, Cluj, Sălaj şiBistriţa-Năsăud.

Tot în Braşov banca a mai scos la licitaţ iedouă pensiuni pe care vrea să obţină 2,2 milioane lei şi respectiv5 mili oane lei. Pen siunea evaluată la 5 milioane lei se află înPoiana Braşov, are 20 de camere de cazare şi un teren aferent depeste 1.500 de metri pătraţi.

BCR a recuperat însă de la clienţii care nuşi-au mai plătit ratele la credite proprietăţ i mult mai scumpe, înspecial spaţii comerciale şi de birouri.

O clădire de birouri din Oradea este scoasăla vânzare pentru 17 milioane lei (circa 4 mil. euro).Imobilul are osuprafaţă totală de 4.500 de metri pătraţi şi un teren aferent depeste 3.500 de metri pătraţi.

Numărul anunţurilor cu bunuriscoase la licitaţie a crescut puternic în ultimul an deoarece piaţaimobiliară este blocată şi cele mai multe anunţuri sunt rostogolitede la o lună la alta, în timp ce pe listă sunt adăugate proprietăţinoi recuperate de la clienţii rău-platnici.Executorii bancari spun că în general unimobil se vinde după trei-cinci licitaţii, cele mai căutate fiindapar tamentele cu două camere şi garsonierele.

Totodată, spun executorii, perioada dintrepublicarea anunţului şi vânzarea efectivă a proprietăţii depindefoarte mult de zona în care se află imobilul respectiv. Astfel,interesul potenţialilor cumpărători scade şi mai mult în condiţiile în care băncile au scos la licitaţie mai ales proprietăţiaflate în zonele rurale şi oraşele mici. Bancherii se aşteaptă capreţurile să nu îşi revină foarte repede în aceste zone şi încearcăsă scape de bunurile respective, în timp ce în Bucureş ti sperăîncă la o redresare a pieţei imobiliare, ceea ce le-ar permite săobţină un preţ mai mare.În acest moment, majoritatea bunurilor scoase la licitaţie aupreţul redus cu 25%.

Legea permite creditorilor să taie un sfertdin preţul de evaluare al imobilului înce pând cu a doua licitaţie,iar ulterior aceştia pot să vândă proprietăţile executate silit lacel mai bun preţ oferit. Executorii bancari spun că de cele maimulte ori nu se acceptă un preţ mai mic decât creanţa pe care bancao are de încasat şi că se încearcă vânzarea imobilelor la cel puţin50-60% din preţul de evaluare.

În cazul proprietăţilor vândute la un preţmai mic decât valoarea creanţei, banca are posibilitatea săurmărească debitorul şi pe alte bunuri pe care acesta le deţine înproprietate, chiar dacă nu au fost puse drept garanţii încontractul de credit.

Numărul anunţurilor publicate de bănciajunge la peste 2.000 în acest moment, faţă de câteva sute în urmăcu un an.

Banca Transilvania are cele mai multeproprietăţi scoase la licitaţie şi încearcă să vândă 140 deterenuri şi peste 200 de case şi apartamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO