Mediafax.biz Exclusiv

Ce chiriaşi vor avea mallurile de 500 mil. euro care vor fi deschise în toamnă şi ce bănci le-au finanţat

Ce chiriaşi vor avea mallurile de 500 mil. euro care vor fi deschise în toamnă şi ce bănci le-au finanţat

Autor: Cristi Moga

13.06.2011, 18:10 2068

În specialdezvoltatorii cu experienţă, respectiv cei mai mari proprietari decentre comerciale din ţară, au continuat investiţiile în retail înciuda perioadei de recesiune, mizând pe revenirea consumului petermen mediu, un pariu făcut şi de giganţii Europei în materie deretail, care au continuat să se extindă.

Pefondul acestei combinaţii: dezvoltatori experimentaţi şi retaileriinternaţionali, o serie de bănci au continuat să acorde finanţăripentru acest segment, unele semnate chiar pe parcursul ultimuluian, în timp ce alte contracte au fost continuate din perioada deexuberanţă a finanţăriloranii 2007-2008.

Cine sunt artizanii noilor malluri din toamnă?

Companiile care au în prezent malluri în construcţie au mairealizat cel puţin 15 centre comerciale pe piaţa locală, ţinândcont de faptul că omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarulreţelei Iulius Mall, are patru proiecte, austriecii de laImmofinanz au la rândul lor patru, GTC are trei malluri Galleria,în timp ce acţionarii BelRom au fost implicaţi în dezvoltarea aşase parcuri comerciale.

Doar omul de afaceri Panico Panayi, dezvoltatorul proiectuluiColosseum din Chitila, nu a mai dezvoltat niciun mall până înprezent, dar a reuşit să obţină semnăturile Carrefour, Leroy Merlinşi Altex pentru prima fază a parcului comercial, precum şi acordulBank of Cyprus pentru finanţarea cu aproape 50 mil. euro aconstrucţiei.

UniCredit îşi creşte expunerea pe malluri

Dealtfel, Bank of Cyprus şi UniCredit (pentru proiectul ElectroputereParc dinCraiova) suntsingurele bănci care au finanţat în ultima perioadă malluri de maridimensiuni aflate în construcţie, restul fiind contracte mai vechi.UniCredit, finanţatorul cu cea mai mare expunere pe proiectul CityMall din Bucureşti, aflat în faliment, va continua în aceastătoamnă să-şi crească expunerea pe piaţa centrelor comerciale, încondiţiile în care banca este implicată şi în proiectul Palas dinIaşi, dar face parte şi din consorţiul care l-a finanţat pe GabrielPopoviciu pentru dezvoltarea şi extinderea Băneasa Shopping City(alături de BRD şi National Bank ofGreece).

Popoviciu va deschide în această toamnă un multiplex şi o zonăde distracţii în cadrul mallului din Băneasa, în urma uneiinvestiţii suplimentare de 22 mil. euro.

Celelalte bănci implicate în dezvoltarea mallurilor care vor fideschise în toamnă sunt OTP, care a finanţat Maritimo Constanţaîncă din perioada când mallul era dezvoltat de către grupul maghiarTriGranit, şi Banca Europeane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD), care a finanţat grupul GTC la dezvoltarea mai multormalluri Galleria, inclusiv a proiectului a cărui inaugurare esteprogramată în toamnă la Arad.

Auchan, trei hipermarketuri noi în malluri

Din rândul retailerilor cel mai mare "beneficiar" de pe urmadeschiderii mallurilor din toamnă se anunţă a fi grupul Auchan,care va deschide hipermarketuri în trei dintre aceste proiecte -Palas Iaşi, Maritimo Constanţa şi Electroputere Parc dinCraiova.

Din rândul competitorilor direcţi, Carrefour are programatădeschiderea din Colosseum Bucureşti, în timp ce Cora, după ce vadeschide un magazin în City Park Constanţa, va merge laAradîn mallulGalleria.

Cinema City, Inditex, H&M, C&A, New Yorker sau Altex îşivor continua la rândul lor procesul de extindere în rândulmallurilor care vor fi deschise la toamnă, fiecare dintre aceştiretaileri având programată cel puţin câte o deschidere. Interesul arevenit puternic după ce în toamna anului trecut singura deschidererealizată a fost cea a malluluiGoldPlazadin Baia Mare, în timpce primăvara a adus doar extensia parcului comercialEuropeanRetailParkdinBrăila.

Mallurile "viitorului": Corall Constanţa, Adora Craiova, PrimaOradea

Dezvoltarea de centre comerciale nu se va rezuma la inaugurăriledin această toamnă în condiţiile în care o serie de oraşe continuăsă atragă acest gen de investiţii. Printre proiectele aflate îndiverse stadii de derulare, dar care nu vor fi deschise în acest anse numără Corall Constanţa,PrimaShopping CenterdinOradeasau Adora MalldinCraiova.

Piaţa centrelor comerciale de pe piaţa locală a depăşit 50 deunităţi, cele mai multe fiind situate în Bucureşti, unde au fostrealizate opt malluri şi circa zece parcuri comerciale de maridimensiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO