Mediafax.biz Exclusiv

CE solicită ca ANRE să fie exceptată de la Legea salarizării unitare, Guvernul spune că nu e posibil

Autor: Ovidiu Bărbulescu,

03.12.2010, 15:12 6

Comisia Europeană a transmis Guvernului o a doua avertizareprivind riscul ca independenţa financiară a Autorităţii Naţionalede Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să fie afectată deincluderea angajaţilor instituţiei în categoria personaluluiafectat de Legea salarizării unitare în sectorul bugetar. Comisia aatenţionat, în infograma transmisă autorităţilor române, că poatefi declanşată procedura de infringement dacă independenţa ANRE esteafectată, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Situaţia a fost discutată în şedinţa de joi a Guvernului, iarminiştrii au decis, potrivit surselor citate, să transmită ComisieiEuropene că ANRE nu poate fi exclusă din sfera de aplicare a Legiisalarizării unitare, deoarece lipsa resurselor financiare impunemăsuri de austeritate pentru întregul sectorul bugetar.

"Guvernul va transmite Comisiei Europene că resursele bugetaresunt limitate din cauza crizei şi că, în aceste condiţii, ANREtrebuie să respecte constrângerile bugetare impuse tuturorinstituţiilor statului. Executivul va insista că independenţa ANREnu se reduce la sistemul de salarizare şi nici nu a fost limitatăastfel, iar cadrul legislativ actual garantează independenţaacestei instituţii", au arătat surse participante la discuţiile dinGuvern.

Potrivit acestora, Executiv va mai transmite Comisiei Europenecă exceptarea ANRE de la Legea salarizării unitare va fi luată încalcul "în viitor", la momentul în care evoluţia economiei vapermite.

Guvernul are luna martie 2011 drept termen limită pentruimplementarea directivei europene privind salarizarea ANRE, conformsurselor citate.

Regimul de finanţare a Autorităţii Naţionale de Reglementare îndomeniul Energiei, împreună cu al altor instituţii publice, a fostschimbat de Guvern în 2009, iar autoritatea a fost obligată săcedeze la bugetul de stat banii din taxe. Iniţial, ANRE seautofinanţa.

În prezent, ANRE se află în subordinea premierului şi estefinanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetulSecretariatului General al Guvernului.

În luna iunie, Comisia Europeană a transmis autorităţilor româneo scrisoare în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la măsurilelegislative ale Executivului din 2009, care au "deteriorat drastic"statutul şi autonomia Agenţiei.

Într-o notă a SGG postată atunci pe site-ul Autorităţii sesusţinea că reprezentanţii ANRE, SGG şi ministerele Economiei şiFinanţelor s-au întâlnit pentru a discuta despre scrisoarea CE şiau fost de acord că observaţiile Comisiei sunt întemeiate.

Astfel, demersurile legislative constând în schimbarea regimuluide finanţare şi a celui de salarizare în ANRE "au dus atingereindepedenţei agenţiei, prin pierderea indepedenţei funcţionale şifinanciare, corelativ cu migrarea masivă a specialiştilor ANREcătre sectorul privat ca urmare a drepturilor salariale specificereglementatorilor", se preciza în documentul citat.

În acelaşi document de pe site-ul ANRE se susţinea căSecretariatul General al Guvernului va propune ca Agenţia Naţionalăde Reglementare în Energie să revină în coordonareaprimului-ministru, de la statutul de subordonare, şi la regimul definanţare din surse proprii.

Până în prezent însă nu a fost efectuată o astfel de modificarea regimului de finanţare şi subordonare.

Legea salarizării unitare prevede excepţii doar pentru BancaNaţională a României, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare,Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere aSistemului de Pensii Private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO