Mediafax.biz Exclusiv

Cine sunt cei mai mari depozitari locali de active?

Cine sunt cei mai mari depozitari locali de active?

Autor: Andrei Chirileasa

27.06.2011, 19:41 206

Aceasta este ceade-a doua schimbare majoră pe piaţa serviciilor de depozita re deactive, după ce în 2005 tot ING a câştigat contractele dedepozitare a activelor SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Transilvania(SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) de la ABN Amro (actuala RBSBank).

În ce constă însă un contract de depozitarea activelor? "ING oferă clienţilor săi (fonduri de investiţii şiSIF-uri) servicii privind certificarea calcului de activ net,păstrarea în siguranţă a activelor, structura de serviciipost-tranzacţionare (decontare de bani şi acţiuni, raportări) atâtpe piaţa din România, cât şi pe pieţe internaţionale, corporateactions şi servicii privind MIS reporting", a explicat Ioana Apa,directorul departamentului de custodie al ING Bank.

Pentru bănci, câştigurile din activitatea dedepozitare sunt nesemnificative, raportate la veniturile lortotale. De exemplu, Fondul Proprietatea plătea către Bancpost uncomision lunar de 0,0007% din valoarea activelor, respectiv circa300.000 de euro pe an, în timp ce un SIF plăteşte chiar mai puţinde 100.000 de euro pe an pentru acelaşi serviciu.

Cu toate astea, contractele de depozitaresunt importante pentru bănci pentru că le pot aduce rulaje şi pealte segmente de business.

"Piata serviciilor de custodie-depozitare nus-a caracterizat în ultimii ani printr-un număr mare de lansări defonduri de investiţii; astfel, un client prospect care lansează oselecţie prezintă interes pentru toţi jucătorii atât prin prismagenerării de business adiţional, cât şi la nivel reputaţional", aprecizat Ioana Apa.

Al doilea jucător pe piaţa serviciilor dedepozitare este BRD-SocGen, care are contracte cu celelalte douăSIF-uri (SIF Moldova şi SIF Muntenia), dar şi cu majoritateafondurilor mari de pensii.

Serviciile de depozitare pentru fonduri depensii diferă însă faţă de cele pentru fonduri de investiţii,reglementările fiind mult mai stricte.

Cinci dintre cele nouă fonduri de pensiiadministrate privat (pilon II) îşi ţin activele la BRD, în timp ceBancpost este depozitar pentru două fonduri de pensii, iarRaiffeisen şi BCR pentru câte unul. ING nu este depozitar pentruniciun fond de pensii.

Topul depozitarilor este completat de BCR şiRaiffeisen, care sunt depozitari în primul rând pentru propriilefonduri mutuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO