Mediafax.biz Exclusiv

Clienţii fondurilor de pensii private ar fi câştigat de două ori mai mult dacă îşi ţineau banii la bancă

Clienţii fondurilor de pensii private ar fi câştigat de două ori mai mult dacă îşi ţineau banii la bancă

Clienţii fondurilor de pensii private ar fi câştigat de două ori mai mult dacă îşi ţineau banii la bancă

Autor: Ciprian Botea

09.01.2012, 19:26 1388

Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au făcut anul trecut de aproape patru ori mai puţini bani decât în 2010, iar randamentul mediu ponderat după activele nete (unul dintre cei mai importanţi indicatori care arată performanţa fondurilor de pensii) a coborât sub rata inflaţiei.

Valoarea unitară a activului net (VUAN) al fondurilor de pensii private obligatorii a crescut, în medie, cu 3,1% pe parcursul anului trecut în condiţiile în care rata inflaţiei ajungea la 3,4% în luna noiembrie. Rata de creştere a indicelui VUAN a scăzut de peste cinci ori faţă de nivelul de 15% din 2010.

Câştigul obţinut din investiţii de fondurile de pensii a fost la jumătate comparativ cu suma pe care un client ar fi primit- o dacă îşi ţinea banii într-un depozit la bancă. Dobânda medie la depozitele în lei pentru populaţie a fost de 6,9% pe parcursul anului trecut, ceea ce înseamnă că la un depozit de 5.000 de lei cu scadenţa la un an câştigul ajungea la aproape 350 de lei.

Fondurile de pensii ţin circa 10% din activele administrate în depozite bancare, în timp ce grosul banilor este investit în titluri de stat.

Expunerea pe pieţele bursiere reprezintă aproximativ 10% din activele totale, dar scăderile înregistrate de burse începând din vara anului trecut au avut un impact puternic asupra profitabilităţii fondurilor de pensii.

"Fondurile de pensii, cu câteva excepţ ii, au avut expunere pe pieţele de acţiuni. Bursele au început să scadă puternic de la jumătatea anului astfel că impactul asupra performanţei fondurilor de pensii a fost foarte mare chiar şi în condiţiile unei expuneri pe acţiuni de numai 10-15% din activele totale", comentează Horia Braun, directorul de investiţii al ING Pensii.

ING administrează cel mai mare fond de pensii private obligatorii cu active totale de 2,5 miliarde de lei dintr-un total de 6,4 miliarde de lei. Fondul administrat de ING a înregistrat însă anul trecut cea mai redusă creştere a valorii unitare a activului net, de 1,95%.

La polul opus s-a situat fondul administrat de britanicii de la Aviva, cu o creştere de aproape 5% a indicelui VUAN, urmat de Allianz-Ţiriac, Eureko, BCR Pensii şi Generali, cu un avans de circa 4%.

Pieţele de capital, inclusiv piaţa de la Bucureşti, au scăzut puternic începând din luna august a anului trecut pe fondul tensiunilor legate de criza datoriilor suverane din zona euro. Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide acţiuni tranzacţionate pe Bursa de la Bucureşti, a scăzut cu aproape 18% pe parcursul anului trecut.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), arbitrul pieţei de pensii private, avertiza încă din toamna anului trecut că volatilitatea ridicată a burselor afectează puternic profitabilitatea fondurilor de pensii.

Totodată, pierderile înregistrate pe burse nu au putut fi compensate într-o măsură foarte mare de câştigurile din alte tipuri de investiţii. Randamentele la titlurile de stat au scăzut la rândul lor.

De exemplu, la ultima licitaţie de obligaţ iuni cu scadenţa la un an Ministerul de Finanţe s-a împrumutat la o dobândă de 6,23% faţă de 6,55% la licitaţia precedentă cu astfel de titluri.

CSSPP a permis la sfârşitul anului trecut administratorilor de pensii private să investească şi în alte clase de active, cum ar fi fondurile de private equity, mărfuri sau proiecte de infrastructură pentru a a-şi diversifica plasamentele.

Scăderea drastică a profitabilităţii fondurilor de pensii vine ca un şoc pentru participanţi, care erau obişnuiţi cu randamentele mari din anii trecuţi, dar administratorii de fonduri spun că este foarte greu să se revină la acele performanţe. "Anii trecuţi fondurile de pensii aveau deţineri mici de acţiuni şi au putut să obţină randamente mari din investiţiile în instrumente cu venit fix. A fost o conjunctură specială care cel mai probabil nu se va mai repeta", apreciază Braun.

Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii au obţinut anul trecut un profit de numai 108 milioane de lei (circa 25 mil. euro), faţă de un câştig net de peste 380 milioane de lei în 2010. Activele nete ale fondurilor au crescut cu 2,08 miliarde de lei, până la aproape 6,42 miliarde de lei, în condiţiile în care numai contribuţiile participanţilor au fost de 1,98 miliarde de lei.

Spre deosebire de sistemul public, în sistemul de pensii private participanţii au un cont individual în care se acumulează contribuţiile plătite şi câştigurile din investiţii. Valoarea medie a unui cont de pensie privată ajunge la circa 1.000 de lei în condiţiile în care au trecut numai trei ani de la lansarea sistemului.

La fondurile de pensii private obligatorii, care administrează sumele pentru 5,5 milioane de participanţi, sunt virate în prezent contribuţii echivalente cu 3% din salariul brut al fiecărui participant.

Nivelul contribuţiei ar urma să urce la 3,5% în luna martie a acestui an.

Cei mai mulţi bani sunt administraţi de ING (2,5 miliarde de lei) şi Alianz-Ţiriac (1,5 miliarde de lei), urmate la distanţă foarte mare de Generali şi Alico, cu 520 şi respectiv 450 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO