Mediafax.biz Exclusiv

Clujenii de la Arobs discută achiziţia unor companii de soft în ţară, iar în afară vor să-şi deschidă o filială în Polonia

Clujenii de la Arobs discută achiziţia unor companii de soft în ţară, iar în afară vor să-şi deschidă o filială în Polonia

Autor: Laurentiu Cotu

12.05.2011, 17:31 593

Mişcarea face parte din strategia de creştere a companiei, atâtprin achiziţii, cât şi prin extindere la nivel inter naţional.

Anul acesta, compania a inaugurat birouri înRepublica Moldova şi în Ungaria şi ia în calcul pentru următoareaperioadă deschiderea unei filiale şi în Polonia. Iar achiziţiileurmează să contribuie la creşterea distribuţiei de sisteme denavigaţie GPS.

Arobs Transilvania mizează în acest an peafaceri de aproape 8,5 de milioane de euro, în creştere cu 20% faţăde nivelul de anul trecut, a declarat Voicu Oprean pentru ZFTransilvania.

"Creşterea bugetată pentru acest an estesusţinută atât de planurile de extindere a activităţ ilor pe piaţaexternă, cât şi de proiectele de achiziţii. De la începutul anuluiam deschis două filiale, în Chişinău şi Budapesta, urmând să maideschidem încă o reprezentanţă în Polonia", a adăugat directorulgeneral al companiei.

În 2010, Arobs a realizat o cifrăde afaceri de peste 7 milioane de euro, în creştere cu 15% faţă deanul precedent, când nivelul afacerilor s-a situat la aproximativ 6milioane de euro.

Vânzările de anul trecut alecompaniei clujene au fost susţinute în principal de creştereanumărului de clienţi pentru soluţia de monitorizare şi localizareparc auto TrackGPS şi de distribuţ ia de sisteme de navigaţie GPS.Totodată, anul trecut compania şi-a extins portofoliul de clienţiexterni pe zona de outsourcing.

Compania clujeană activează petrei segmente de business diferite - distribuţia sistemelor denavigaţie, aplicaţii software pentru piaţa internă şi soluţiisoftware pentru piaţa externă.

Potrivit conducerii Arobs,numărul clienţilor care achiziţionează soluţiile software TrackGPS(monitorizarea flotei auto prin GPS, compania fiind între primiitrei furnizorii din piaţa locală) şi OptimallSFA (automatizareavânzărilor) este în continuă creştere. Pentru TrackGPS, caremonitorizează în prezent 13.000 de maşini, Arobs avea în portofoliula începutul anului peste 750 de clienţi, din transport, FMCG,telecom, curierat, securitate, construcţii, alimentar.Cei mai importanţi sunt RCS&RDS, Soceram, Elit,Rosal Ecologic, Farmec, AG Med Traiding, Betty Ice, Optimedia, DemeMacarale, Transilvania Post, Top C&S, Altex.

Înceea ce priveşte distribuţia de sisteme de navigaţie, vânzările serealizează prin intermediul retailerilor de electronice şielectrocasnice (Altex, Domo, Flanco, Media Galaxy, Tehno- Market),hipermarketuri (Auchan, Carrefour, Cora), dealeri GSM (Euro GSM,Germanos, Orange) dar şi magazine online (Cel.ro, E-mag, PC Garage,PC Fun). Pe plan extern, Arobs colaborează cu clienţi din Germania,Finlanda, Elveţia, Belgia, Anglia, Israel, SUA, Ungaria sauRepublica Moldova.

În2008, compania a lansat propriul brand de sisteme de navigaţie,Smailo, care a înregistrat în primul an vânzări de 10.000 deunităţi şi care a ajuns acum pe locul doi în piaţă după numărul deunităţi vândute. Anul trecut, Arobs a vândut în total 27.000 deGPS-uri Mio şi Smailo, estimând pentru acest an o creştere până la30.000 de unităţi, adică jumătate din întreaga piaţă care vaînregistra creştere faţă de nivelul de 53.400 de sisteme denavigaţie vândute în 2010, conform Gfk. Numărul de angajaţi aicompaniei a ajuns la 220 persoane, de la începutul anului fiindangajaţi 15 oameni. Arobs estimează pentru acest an o creştere cu15% a echipei de development.

"Piaţa muncii este mai relaxată la Cluj odată cu deciziacompaniilor Nokia şi ING de a renunţa la angajaţi.

Pede altă parte, facultăţile de profil din Cluj se aliniazăprogramelor noastre de recrutare, astfel că nu văd probleme îngăsirea forţei de muncă necesare proiectelor existente", a spusVoicu Oprean. Divizia de cercetare a Nokia de la Cluj a anunţatluna trecută că va renunţa la 120 de angajaţi odată cu stopareaactivităţiilor, după ce Centrul Regional de Servicii ING de la Cluja anunţat că se va închide şi va concedia 185 deangajaţi.

Compania Arobs Transilvania Software a fost înfiinţată în anul1998, având ca principal obiect de activitate dezvoltareaaplicaţiilor software de outsourcing. Acţionarul principal alfirmei este directorul general Voicu Oprean, cu 90% din titluri.Din 2006 grupul finlandez Hotelzon este coacţionar minoritar alfirmei clujene, prin achiziţionarea unui pachet de 10% din acţiuni.Compania are sediul central în Cluj- Napoca şi birouri regionaleoperaţionale în Bucureş ti, Iaşi şi Timişoara. Arobs a deschis înacest an filiale şi pe piaţa externă, în Ungaria şi RepublicaMoldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO