Mediafax.biz Exclusiv

Comoară la Fântânele: CEZ a făcut în şase luni 25 mil. euro din vânt

Comoară la Fântânele: CEZ a făcut în şase luni 25 mil. euro din vânt

Autor: Roxana Petrescu

28.02.2011, 18:48 23

Potrivit unor date cuprinse în raportul anualal grupului, CEZ a produs 256 GWh de energie verde din iunie pânăla sfârşitul anului trecut.

În prezent, din cauza faptului că legislaţiapentru spri jinirea investiţiilor în segmentul energiilorregenerabile nu este aplicabilă, în absenţa avizului ComisieiEuropene şi a unei legislaţii secundare, toţi producătorii deenergie de acest tip primesc numai un certificatverde.

Certificatele verzi alături de coteleobligatorii privind energia regene ra bilă reprezintă mecanis mulde sprijinire a investiţiilor de producere a energiei din sursenepoluante aplicat în România. Fiecare furnizor de energieelectrică, aşa cum sunt de exemplu chiar CEZ şi Electrica, trebuieca în electricitatea livrată consumatorilor să aibă un anumitprocent de energie verde. Dovada acestui procent este făcută prinnumărul de certificate verzi pe care fiecare astfel de furnizor leare în portofoliu la sfârşitul anului.

Mai departe, producătorul de energie vindeaceste certificate verzi către furnizorul de electricitate. Preţulunui certificat verde este încadrat în intervalul 27-55 de euro. Înplus, investitorul în energie verde mai câştigă şi dintranzacţionarea energiei produse pe piaţa liberă. Cum cehii auprodus anul trecut 256 GWh de energie eoliană, înseamnă că auprimit 256.000 de certificate verzi, ceea ce în bani reprezintăpeste 14 mil.euro, luând în calcul preţul maxim pe certificat. Maideparte, cehii au putut vinde această energie pe piaţă. Luând încalcul un preţ mediu pe MWh de circa 40-42 de euro, rezultă că energia vândută de CEZ a avut o valoare de circa 11mil.euro.

Astfel, cehii au putut în jumătate de an, cudoar o parte a parcului eolian funcţio nal, să încaseze circa 25mil. euro, potrivit cal culelor ZF. Reprezentanţii CEZ nu au pututfi contac taţi până la închi derea ediţiei pentru comentarii. Conform ra poartelor CEZ, anul trecut producţia de energie dinFântânele a dus la înregistrarea unui EBITDA (profit ope raţional -n.red.) de circa 20 mil. euro. Energia pro dusă ar fi pututalimenta circa 100.000 de case timp de unan.

Tot potrivit datelor din raportul cehilor,până acum la Fântânele au fost investiţi circa 875 mil. euro înanii 2009- 2010, perioadă de tip în care au fost montate 120 dincele 240 de turbine eoliene programate.

Datele din raportul CEZ mai arată că anultrecut veniturile din România au crescut cu 4%, până la 399,7 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO