Mediafax.biz Exclusiv

Concurenţa investighează dacă DC a stabilit abuziv tariful la mutarea unor companii pe alta bursă

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

13.01.2011, 16:33 8

"Am avut o plângere de la un SIF şi în urma acesteia s-a începuto investigaţie. Am semnat în decembrie ordinul pentru începereainvestigaţiei, astfel că aceasta este abia la început", a declarat,joi, pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului Concurenţei, BogdanChiriţoiu.

Acţionarii Depozitarului Central au aprobat în luna mai a anuluitrecut introducerea unui tarif de 5 lei/acţionar pentru companiilecare intenţionau să îşi mute registrul acţionarilor la un altdepozitar, ca urmare a transferului de pe o bursă pe alta.

Ulterior, în luna iunie, Consiliul de Administraţie a anulatacest tarif, având împuternicire de la acţionari pentru a stabilicomisioanele percepute de societate.

Până în prezent, nicio companie nu s-a mutat de la BVB la Sibex,astfel că nici registrele acţionarilor nu au fost transferate.Mutarea unor companii pe altă bursă nu se poate realiza încădeoarece în legislaţia pieţei de capital nu este prevăzută o astfelde operaţiune.

În prezent tarifele pe care Depozitarul Central le percepecompaniilor care se transferă pe altă bursă sunt calculate înfuncţie de numărul de acţionari al societăţii respective. Dacă ofirmă are mai puţin de 1.000 de acţionari, aceasta trebuie săplătească un comision de 700 de lei, iar pentru cele care au între1.000 şi 2.000 de acţionari tariful este de 800 de lei.

Pentru companiile care au peste 500.000 de acţionari,Depozitarul percepe un comision de 60.000 de lei.

Dacă societăţile respective solicită să se mute cu toatedocumentele pe care le-au transmis la Depozitar şi sunt păstrate înarhivă, atunci acestea trebuie să plătească 0,7 lei pentru fiecarepagină copiată.

BVB este cel mai mare acţionar al Depozitarului, cu oparticipaţie de 66,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO