Mediafax.biz Exclusiv

Conpet Ploieşti cheltuie 10 milioane de euro ca să protejeze conductele de rugină

Conpet Ploieşti cheltuie 10 milioane de euro ca să protejeze conductele de rugină

Autor: Adrian Cojocar

04.02.2011, 12:14 40

Lucrările se vordesfăşura pe parcursul a cinci ani. Alte sume importante vizeazăconstruirea unui sistem care să asigure protecţia datelorinformatice pentru care compania va cheltui circa 3 mil. euro şiunul de detectare şi localizare a scurgerilor, proiect care seîntinde pe 2 ani şi este estimat la 1,5 mil. euro.

Pentru acest an, Conpet are un buget deinvestiţii de 72 mil. lei (aproximativ 16,9 mil. euro), uşor mairidicate faţă de anul trecut, prin care se urmăreşte printre altelereducerea consumurilor de energie, combustibili şi lubrifianţi cu20% şi a consumurilor tehnologice rezultate în urma procesului dedepozitare şi transport cu un procent similar.

Compania a înlocuit anul trecut 51 km deconducte pentru care a cheltuit 27,3 mil. lei (6,5 mil. euro), întimp ce o sumă similară a fost utilizată pentru achitareaobligaţiilor către bănci.

În cadrul programului din acest an,conducerea Conpet şi-a programat achiziţii în valoare de 11 mil.lei (2,6 mil. euro) pentru înlocuirea a circa 50 km deconducte.

Potrivit datelor preliminare,transportatorul de produse petroliere şi-a majorat anul trecutafacerile cu 5%, până la 332,7 mil. lei (79 mil. euro), însăprofitul Conpet s-a redus aproape la jumătate, la 18,2 mil. lei(4,3 mil. euro).

Scăderea profitului a fost determinată depierderile înregistrate de companie în ultimele trei luni aleanului, care s-au cifrat la 17,2 mil.lei (peste 4 mil. euro).

"Conpet a preliminat pentru anul 2010 unrezultat financiar mai mic decât cel consemnat pe primele treitrimestre ale anului trecut, aceasta datorită nerealizăriiprogramelor de transport ţiţei pentru trimestrul IV. Reduceri decantităţi transportate, faţă de program, s-au înregistrat atât laţiţeiul din producţia internă, cât şi la ţiţeiul din import",potrivit lui Dorin Tudora, directorul general al ConpetPloieşti.

Conpet a transportat în ultimii ani tot maipuţin ţiţei pe fondul închiderii de rafinării şi al declinuluiproducţiei interne, astfel că de la 13 milioane de tonetransportate în 2005 în 2009 a ajuns să transporte numai 8,7 mil.tone.

"Conpet a întocmit bugetul pentru anul 2011pe o cantitate programată a se transporta cu 4,9% mai mică decâtcea realizată în anul 2010. Scăderea cantităţilor bugetate în 2011faţă de 2010 a apărut ca urmare a reconsiderării obiectivelor şistrategiilor partenerilor noştri datorată scăderii cererii pefondul crizei economice şi al declinului natural al producţieiinterne de ţiţei", a precizat Tudora.

Conpet şi-a bugetat pentru acest an unprofit net de 14,9 mil. lei (circa 3,5 mil. euro), cu 18,5% mai micfaţă de cel obţinut anul trecut şi estimează că afacerile se vorreduce în 2011 cu circa 3,2%, până la 321,8 mil. lei (75,5 mil.euro).

Compania va acorda anul acestadividende în valoare de 16,4 mil. lei (3,85 mil. euro),reprezentând 90% din profitul înregistrat în 2010. La ultimul preţdin piaţă, de 35 lei/acţiune, randamentul brut din dividende estede 5,4%, mult mai redus faţă de anii trecuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO