Constructii&Imobiliare

Constructorul autostrăzii Arad-Timişoara susţine că a suspendat lucrările din cauza datoriilor

Autor: Marian Buga,

12.10.2010, 17:20 11

Reprezentanţi ai consorţiului FCC Porr Astaldi au declarat,marţi, la Arad, că lucrările la autostrada Arad-Timişoara au fostsuspendate şi că singurele lucrări care se fac începând de lunisunt de conservare a şantierului, transmite corespondentulMEDIAFAX.

Conform constructorilor, Compania Naţională de Autostrăzi şiDrumuri Naţionale nu a plătit o parte din lucrările executate,restanţele fiind de aproximativ 25 de milioane de euro.

"Am fost obligaţi să suspendăm lucrările, dar nu înseamnăterminarea contractului. Deja am pierdut foarte mulţi bani în acestproiect'" a afirmat un responsabil al consorţiului.

Conform sursei citate, până la încasarea sumelor solicitateCNADR se vor executa doar lucrări de conservare a şantierului.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, secretarul de stat EusebiuPistru din cadrul Ministerului Transporturilor a spus că firma nu atransmis până în prezent facturile pentru suma de 25 de milioane deeuro invocată.

"În acest moment, CNADR nu are nicio datorie faţă de constructorpentru că acesta nu ne-a emis nicio factură. Am avut o discuţieluni cu reprezentanţii consorţiului şi le-am transmis că aşteptămcertificarea lucrărilor pe care susţin că le-au realizat şiemiterea facturilor aferente", a spus Pistru.

Secretarul de stat a adăugat că reprezentanţii constructoruluiau dat asigurări, luni, că nu vor suspenda lucrările.

"Ieri (luni - n.r.) am căzut de acord că nu se vor oprilucrările. Le-am transmis clar că CNADR va plăti facturile imediatce vor fi emise", a adăugat Pistru, care susţine că nu a fostinformat, între timp, despre suspendarea lucrărilor.

Autostrada Arad-Timişoara va avea o lungime de 44 de kilometrişi o capacitate de 30.000 de vehicule pe zi. Costurile deconstruire, inclusiv a centurii Arad, sunt estimate la 270 milioanede euro, cu TVA. Licitaţia de construcţii a fost câştigată defirmele Astaldi, din Italia, şi FCC Construction din Spania.

Lucrările la autostradă au început în 2009 şi trebuiau să fiefinalizate în 2011, termen care a fost amânat cu un an.

În iunie, ministrul Transporturilor de la acea vreme, RaduBerceanu, spunea că doar şapte la sută din lucrări au fostfinalizate la jumătatea termenului stabilit iniţial.

La sfârşitul lunii septembrie, secretarul de stat în MinisterulTransporturilor şi Infrastructurii Eusebiu Pistru declara căautostrada Arad-Timişoara (35 km) şi centura Arad (12 km) vor fifinalizate în 2012, cu un an întârziere faţă de termenuliniţial.

"Suntem în întârziere cu aceste lucrări din cauza proiectanţilorşi, de asemenea, organizarea de şantier a durat foarte mult.Contractul a fost semnat la sfârşitul lui 2008-începutul lui 2009şi va fi finalizat la începutul anului 2012", declara Pistru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO