Mediafax.biz Exclusiv

Consultantul imobiliar DTZ a încheiat anul trecut cu un avans al afacerilor de circa 10%

Autor: Cristina Cuncea

24.01.2012, 17:28 132

În aceste condiţii, cifra de afaceri a companiei, una dintre cele mai mari din piaţa de profil, ar putea ajunge în jurul valorii de trei milioane de euro. Consultantul a avut în 2010 afaceri de 2,8 milioane de euro, în creştere cu aproape 10% faţă de 2,5 milioane de euro în 2009.

"Am avut o creştere mică şi sustenabilă în ultimii doi ani pentru că din 2009 structura de costuri este stabilă, ceea ce ne-a asigurat profit în ultimii trei ani. În 2010 am avut o creştere de circa 10% faţă de 2009, iar pentru 2011 estimăm un avans similar. Pe profit încă facem calcule. Este greu de estimat care va fi cifra de afaceri pentru acest an, dar ne propunem o creştere stabilă având în vedere structura costurilor", a declarat agenţiei MEDIAFAX, Oana Iliescu, managing director DTZ Echinox.

Ea a explicat că în 2011 a avut loc o modificare a ponderii diferitelor departamente în structura cifrei de afaceri comparativ cu 2010. Astfel, dacă în urmă cu doi ani creşterea cifrei de afaceri a fost generată mai ales de tranzacţiile pe segmentele de office şi pe retail, anul trecut jumătate din încasări a fost generată de activitatea de brokeraj şi de serviciile de property management pe sectorul de retail.

"Suntem implicaţi în toate proiectele de retail importante, sub o formă sau alta. Estimăm că acesta va fi motorul de creştere şi în continuare, deşi numărul de proiecte care vor fi finalizate în acest an este destul de redus. Principalii jucători continuă extinderea, ceea ce va genera în continuare mişcare pe piaţă. Ochii acestora stau ţintiţi pe zona Lipscani, care în lipsa unor livrări noi ar putea deveni, pe termen mediu, o alternativă. Va fi greu, pentru că multe clădiri au nevoie de renovare, dar interesul este foarte mare. Primul pas a fost făcut, de către proprietarii de restaurnate şi de Adidas, care a deschis deja un magazin în zonă", a spus Iliescu.

O altă tendinţă care ar putea să se manifeste pe piaţa de retail în perioada următoare este, în opinia reprezentanţilor DTZ, restructurarea centrelor de retail deja existente, respectiv reamenajarea spaţiilor şi actualizarea mixului de chiriaşi.

"Am fost implicaţi în procesul de relansare a Iris Shopping Center din Titan, singura investiţie de acest tip din ţară, care a dus la rezultate foarte bune, peste aşteptări. În perioada următoare am putea vedea o intensificare a acestei tendinţe de revitalizare a proiectelor vechi", a adăugat Iliescu.

Compania a intermediat anul trecut o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi de spaţii comerciale, în proiecte exclusive şi ne-exclusive. DTZ a reuşit, la şase luni de la numirea ca agenţi co-exclusivi, închirierea a circa 20% din suprafaţa centrului comercial MegaMall din Pantelimon, care a obţinut de curând PUZ-ul, construcţia urmând să înceapă în acest an. Consultantul a intermediat de asemenea închirierea a 10.000 de metri pătraţi pentru reţeaua H&M, de la intrarea acestora în România.

Pe piaţa de birouri, DTZ a intermediat în 2011 tranzacţii totalizând peste 29.000 de metri pătraţi. În acelaşi timp, compania a încheiat cinci tranzacţii de achiziţie pe piaţa rezidenţială de lux, în valoare de circa 10 milioane de euro, inclusiv preluarea unui complex de 33 de apartamente în zona Herăstrău de către un fond de investiţii.

DTZ Echinox are în prezent circa 60 de angajaţi şi, în funcţie de cifra de afaceri din 2010, este numărul trei în piaţa de consultanţă imobiliară locală, după Colliers şi Coldwell Banker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO