Mediafax.biz Exclusiv

Consulteam: Tendinţa mediului de afaceri este în continuare de a alege un manager străin atunci când costurile o permit şi situaţia o cere

Autor: Ana Raduta

15.02.2012, 14:38 58

În acelaşi timp, există situaţii în care sistemul intern de succesiune impune numirea unui expat, astfel încât nu putem vorbi despre o preferinţă a organizaţiei din România, ci de o impunere la nivel de grup.

"În prezent, tendinţa mediului de afaceri este în continuare de a alege un manager străin atunci când costurile o permit şi situaţia o cere, nu doar la nivelul de senior management, ci şi de CFO sau IT manager, şi de a opta pentru un român când acesta şi-a dovedit expertiza şi potenţialul managerial în companie şi pe piaţă", a spus Raşcu.

În ultimii ani, mulţi expaţi au ajuns să plece din ţară după unul sau două mandate şi au fost înlocuiţi cu manageri români, creând uneori un precedent fericit pentru accesul românilor la posturi-cheie în multinaţionale. Un fenomen care şi angajaţilor le-a surâs.

"Mulţi dintre candidaţii cu care m-am întâlnit mi-au spus că preferă un manager român, cu care simt că pot relaţiona mai direct şi informal, care a trecut de obicei prin aceleaşi procese de dezvoltare organizaţională", a explicat Raşcu.

Cei care erau candidaţi pentru posturi de middle manageri spuneau, pe de altă parte, că preferă să interacţioneze cu străini, care le pot împărtăşi din experienţa internaţională "atât de preţioasă".

"Dacă acum câţiva ani expatul era aproape o instituţie în sine, era privit cu o curiozitate invidioasă şi cu oarecare veneraţie, aşteptându-se de la el rezultate spectaculoase, expaţii fiind numiţi chiar «miracle workers», acum situaţia s-a echilibrat", a adăugat coordonatorul Consulteam,reprezentantul local al companiei de consultanţă Mercer.

Potrivit unei statistici realizate de Consulteam, în topul celor mai apreciaţi expaţi sunt managerii nemţi şi austrieci,urmaţi de managerii latini, spanioli şi italieni în special, apreciaţi pentru căldura şi jovialitatea de care dau deseori dovadă în relaţiile cu subordonaţii, dar şi cei francofoni, pentru că sunt mai apropiaţi de spiritul românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO