Mediafax.biz Exclusiv

Creditarea va rămâne firavă, dar clienţii vor fi mai feriţi de abuzuri

Creditarea va rămâne firavă, dar clienţii vor fi mai feriţi de abuzuri

Autor: Ciprian Botea, Razvan Voican

02.01.2011, 19:37 18

Dupădoi ani la rând în care statul a fost principalul client albăncilor la creditare, iar finanţarea privată s-a concentrat pesegmentul companiilor mari, 2011 va pune presiune pe bancheripentru găsirea soluţiilor de creştere a bilanţ urilor subţiate decriză.

Băncile a căror imagine nu a fost atât deşifonată de scandalul costurilor abuzive scoase în evidenţă de OUG50 vor putea profita pentru a atrage clienţi nemul ţu miţi de laconcurenţă, mărindu-şi cota de piaţă. Perspectivele de creştere acreditelor noi rămân limitate, analiştii anticipând o majorare asoldului total cu mai puţin de 10%, locomotiva fiind tot creditulcorporate.

"Împrumuturile cu garanţii imobiliare vor fipreferate în continuare de bănci în defavoarea creditelor de nevoipersonale, astfel că creditarea în euro a populaţiei va înregistrao dinamică pozitivă.Băncile vor încerca să-şi plaseze lichidităţileîn lei în carduri de credit şi în credite pe termen scurt pentrucompanii", comentează Melania Hăncilă, economistul-şef alVolksbank.

Dobânda de politică monetară a BNR a încheiatanul 2010 la nivelul de 6,25%, care a reprezentat un minim istoric.Totuşi, de acest minim a beneficiat de fapt doar statul, care s-aputut finanţ a la costuri mai mici inclusiv datorită politicii BNRde a încuraja acumularea unui exces de lichiditate pe piaţă.Creditul privat în lei a scăzut dramatic anul trecut, cu peste 10%,dobânzile net mai mari decât la valută făcându-i pe clienţi săprefere finanţările în euro cu tot cu riscul de curs de schimb.Implicit, relevanţa dobânzii-cheie pentru economie sediminuează.

"Probabil că rata inflaţiei va rămâne ridicatăîn 2011 şi nu va permite reducerea ratei de politică monetară. Maimult, în funcţie de presiunile inflaţ ioniste care par să seaccentueze în 2011, nu poate fi exclusă majorarea ratei de dobândă,însă avem ca scenariu de bază menţinerea constantă la 6,25% pe an aratei-cheie", spune Nicolaie Chideş ciuc, economistul-şef al INGBank.

Gestionarea portofoliilor de crediteneperformante va rămâne o provocare pentru bancheri, care ar puteavedea în sfârşit un declin al acumulă rii de restanţe. Băncile celemai curajoase ar putea opta pentru "ştergerea" unei părţi dincredite, astfel încât clienţii să poată plăti mai departe ratele,iar bilanţurile să fie curăţate, scăzând costurile cuprovizioanele.

2011 ar putea aduce mişcările de consolidaredespre care bancherii vorbesc de mai mulţiani.

Subţierea pieţei ridică problema număruluimare de jucători. La finalul lui 2010, preluarea de către turcii dela Garanti a afacerilor GE Money a reprezentat primul semnalputernic în această direcţ ie, fiind de aşteptat şialtele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO