Mediafax.biz Exclusiv

Dan Şucu, Mobexpert: Cu dobânzi la jumătate faţă de nivelul actual s-ar relansa consumul

Dan Şucu, Mobexpert: Cu dobânzi la jumătate faţă de nivelul actual s-ar relansa consumul

Autor: Ioana David

05.12.2010, 18:31 73

La începutul toamnei, Mobexpert a lansat înmagazine un sistem care permite achiziţia în 12 rate cu dobândăzero pentru valori cumulate mai mari de 8.000 de lei. Pentruachiziţii de peste 3.500 de lei, dar mai mici de 8.000 de lei,costurile de creditare sunt de 5%.

Practic,pentru a implementa acest sistem Şucu a făcut o estimare avolumului de cumpărături pe care le-ar putea derula prin credit şia mers cu această sumă la bănci pentru a negocia un nivel dedobândă mai scăzut decât cel practicat la nivelul pieţei. Potrivitdatelor din pliantul de promovare, Mobexpert lucrează pentru acestprodus cu BRD Finance.

"Peste 500de clienţi şi-au finanţat achiziţia de mobilier prin acest sistemde rate, cu o valoare medie mai mult decât ridicată într-o perioadăîn care se vorbeşte că nu există cerere validă. Suntem interesaţisă permanentizăm acest sistem, însă vedem că deocamdată parteneriinoştri nu. Resimţim o presiune de creştere a costurilor definanţare şi în niciun caz de scădere, aşa cum spune BNR, ceea cene îngrijorează", a afirmat Şucu.

Dan Masut,directorul comercial al BRD Finance, spune că interesul pentruMobexpert există dar: "Trebuie să găsim formula prin care sărentabilizăm acest produs" pentru că în acest moment produsul nueste rentabil pentru bancă. El a adăugat ca în perioada următoareurmează să fie definitivat din punctul de vedere al bănciidiscuţiile pe acest produs.

Pe fondulpresiunilor de creştere a costurilor finanţării, Şucu spune că areşi "varianta nefericită de a renunţa la acest produs". "Amconsiderat (că vânzările în rate cu dobândă zeron.red.) ar putea săapară la mulţi comercianţi, dar nu s-a întâmplat acestlucru".

În prezent,la mai bine de trei luni de la demararea programului, omul deafaceri se arată mulţumit de rezultate. "Din totalul dosarelorpeste 90% au fost pentru sume de peste 8.000 de lei", a afirmatomul de afaceri.

Potrivitcalculelor ZF, vânzările pe acest sistem de rate ar putea fi înperioada de la lansare şi până în prezent de peste 1 mil.euro.

Sistemulvânzărilor cu dobândă zero, împreună cu vânzările de mobilă pentruexterior şi de veselă, au reprezentat anul acesta pariul omului deafaceri.

"În perioadaseptembrie-noiembrie fără el (sistemul de vânzări în rate - n.red.)am fi fost puşi în situaţia de a vedea cum scadvânzările.

Am reuşitînsă să ne păstrăm cifra de afaceri în lei", a mai spusel.

Vânzările bat pasul peloc

În primajumătate a anului vânzările Mobexpert au avut o uşoară creştere înlei determinată şi de faptul că în iulie urma o majorare de TVA,ceea ce a concentrat achiziţiile pe final deiunie.

Cumulat, înperioada ianuarie-noiembrie veniturile au fost similare cu cele dinintervalul similar al anului 2009.

"Posibilitatea ca un comerciant să se impliceîn costurile de finanţare ale clienţilor şi să plătească pe operioadă de timp este clasică în Europa. În România nu se poate dincauza costurilor mari", a mai spus Şucu.

În ultimiidoi ani, Şucu a "taxat" dur sistemul bancar românesc, spunând căbăncile sunt responsabile pentru 80% din şocul cu care a lovitcriza economică. El afirmă acum tranşant că deşi mesajul băncilorse referă la lipsa unei cereri valide pentru finanţare, cu acestprodus dovedeş te contrariul.

"Există dintoate mediile bancare, indiferent că vorbim de reprezentanţii BNRsau ai unei bănci comerciale, o părere că nu există cerere validă.Noi credem că există cerere validă, însă nu există preţulcorect".

La oraactuală dobânda anuală efectivă la creditele de consum în lei estede 15-20%, iar la euro de 15%. Spre exemplu, la un credit de nevoipersonale de 8.000 de lei pe 12 luni, rata lunară este de circa 731de lei şi suma de rambursat de circa 8.668 de lei, pentru cea maiieftină ofertă de pe piaţă, nivel la care dobânda anuală efectivăeste de 16%.

Reducerea creditelor, primul pas sprerelansare economică

"Cerereexistă, dar nimeni în sistemul bancar nu sondează la ce preţ existăcerere şi nici cum poate ajunge la acest preţ. Noi, comercianţ ii,suntem spectatori ai unei lupte surde şi sperăm ca băncile săînţeleagă unde este preţul corect", a continuatŞucu.

Întrebatcare consideră că este "preţul corect", adică dobânda "corectă" lacredite, el a răspuns: "Dobânda comparabilă cu cea a BNR (6,25% -n.red.) plus o anumită marjă rezonabilă. Dobânzi de maximum ocifră, jumătate din cât sunt acum. Este o realitate, este un dat."Pe de altă parte băncile au spus în mai multe rânduri că că nu potsă reducă dobânzile din cauza riscului de ţară care este mare, alcreditelor neperformante şi al costurilor operaţionale ridicate. Înipoteza în care băncile ar reduce dobânzile la credite la jumătate,Şucu este de părere că s-ar relansa consumul, ceea ce ar susţinerelansarea economică.

"Cel maimare activ al unei economii se numeş te putere de cumpărare, iarpreţul banului intră în această putere de cumpărare. Pentrudecidenţii români însă puterea de cumpărare pare un inamic, nu unsprijin".

GrupulMobexpert rulează anual peste 100 mil. euro (fără TVA), iar în 2011într-o variantă oprimistă acest nivel s-ar putea menţine. Mobexpertare bugete trimestriale pe care le construieş te înlei.

Anul viitor,compania nu are programate investiţii noi, dar niciconcedieri.

"Majoritateamanagerilor se concentrează pe ce nu merge. Văd că pe un anumitsegment sunt la 90% din buget şi vor să ajungă la 100%, când artrebui să se uite acolo unde bugetul este la 110% şi la zonele debusiness care ascund potenţial neexploatat. În businessul meu,managerii se concentrează prea mult pe preţ, pe discount şi multprea puţin pe noutate. Jocul cu preţul creează un sentiment deneîncredere, de lipsă de consistenţă." Şucu estimează că piaţa demobilă a scăzut cu 10-12% anul acesta, însă anul viitor ar puteaaduce conservarea acestui nivel.

Pe piaţa deaproape un miliard de euro, cei mai mari retaileri sunt Mobexpert,IKEA, kika, Neoset, Lemet.

GrupulMobexpert a înregistrat anul trecut o diminuare cu 21% avânzărilor, până la 115 mil. euro. Cu acest rezultat, Mobexpert seaflă între primele 12 firme europene din domeniulmobilei.

Dan Şucueste unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali şi a pornitde la zero în anii '90 o afacere în industria mobilei şi aconstruit un business cu 2.200 de angajaţi. El deţine şi mai multefabrici de mobilă.

Dan Şucu este unul dintrecei mai cunoscuţi antreprenori locali şi a pornit de la zero înanii '90 o afacere în industria mobilei şi a construit un businesscu 2.200 de angajaţi.

El deţine şimai multe fabrici de mobilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24