Mediafax.biz Exclusiv

Distribuitorul de medicamente Farmexim mizează pe afaceri în urcare cu 20%

Autor: Alice Gheorghe, Mediafax

28.03.2011, 18:14 67

Anul trecut compania a rulat afaceri în creştere cu 12,1%, la842,5 milioane de lei, şi a avut un câştig de 2,2% din cifra deafaceri, respectiv de 18,6 milioane de lei, cu 66% mai mare decâtîn anul anterior. Astfel, în 2011 Farmexim ar urma să obţină unprofit de 23,2 milioane de lei.

"Totul pleacă de la colectarea banilor - dacă reuşim să colectămbanii bine, în termen mai scurt decât în 2010, ne atingemobiectivele. Am introdus o nouă politică comercială de securizare aclienţilor, de garantare a creanţelor, deci dacă voi colecta maibine voi avea bani, pot să plătesc furnizorii la scadenţe şi nu maiam blocaje. Neavând rupturi de stoc, nu ai nicio problemă săvinzi", a spus Buluc.

Compania are contracte cu aproximativ 1.500 de farmacii.

Ovidiu Buluc a precizat că prognoza privind evoluţia companieiîn acest an a fost îmbunătăţită, estimarea iniţială vizând ocreştere cu până la 13% a cifrei de afaceri, la 960 milioanelei.

"Am ridicat prognoza pentru că am făcut nişte analize văzândvânzările din trimestrul al patrulea din 2010, mult mai bune decâtîn restul anului. Ne-am dat seama că dacă menţinem ritmul atuncicreşterea va fi de 20%. În plus, au dispărut mulţi distribuitori,piaţa începe să se redistribuie, furnizorii preferă să lucreze cumai puţin distribuitori, iar volumele de marfă se împart la unnumăr mai mic de companii", a adăugat Buluc.

În primul trimestru din 2011 Farmexim a avut vânzări de circa250 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă deperioada similară a anului trecut.

Buluc a adăugat că la nivel de grup cifra de afaceri a crescutanul trecut cu 12%, la 1,17 miliarde de lei, iar profitul s-amajorat cu 33%, la 37 milioane de lei. Pe lângă distribuitorul demedicamente, din grupul Farmexin mai fac parte lanţul de farmaciiHelp Net şi compania importatoare de produse premium de produsenaturale, dermato-cosmetice şi suplimente alimentare Green Net.

"Am îmbunătăţit cash flowul, colectarea, stocurile, am schimbatdiscounturile acordate, s-au schimbat şi cele primite. De asemenea,am lucrat la selecţia clienţilor şi a furnizorilor. Contează multpartea de distribuţie, să ai mereu produse pe stoc, pentru că dincauza condiţiilor de încasare tot timpul se pot crea probleme", acompletat Buluc.

Proprietarul Farmexim a adăugat că sumele pe care compania leare de recuperat din piaţă sunt "destul de mari", nedorind săprecizeze valoarea acestora.

"Sumele de recuperat din piaţă sunt destul de mari, pentru că seplăteşte la 300 de zile, dar nu asta ar fi problema. Problema estecâte dintre acestea sunt creanţe cu şanse mici de recuperare.Sumele sunt mari, sunt proporţionale cu cifra de afaceri - vinzimult, ai mult de primit - însă important este să fie garantate,securizate, iar undeva în zona scadenţei să le poţi recupera", amenţionat Buluc.

În septembrie 2009, Guvernul a extins perioada de plată de la 60de zile la 90 de zile pentru pentru prescripţiile compensate 100%suportate prin programele naţionale de HIV/SIDA, diabet sauoncologie şi de la 90 la 180 de zile pentru cele compensateparţial. Cu toate acestea, companiile din piaţă au arătat înrepetate rânduri că aceste termene sunt depăşite de cele mai multeori.

Ovidiu Buluc a adăugat că Farmexim şi-a propus ca până în 2015să înregistreze creşteri ale cifrei de afaceri de 13-14% pe an, iarprofitul să ajungă la 3,5% din rulaj.

Compania, cu 520 de angajaţi, a mărit anul acesta salariilepersonalului cu o medie de 6%.

"Am crezut că inflaţia va fi de 5% şi de accea am dat atât, separe însă că inflaţia nu va putea fi acoperită. Dacă rezultatelevor fi bune în continuare poate mai dăm 1-2% până la sfârşitulanului", a afirmat proprietarul Farmexim, care a adăugat că pentru2011 au fost create 10 poziţii în structura de personal.

Legat de piaţa de profil, Buluc a precizat că o pondere de 15%este reprezentată de comerţul paralel, iar creşterile înregistrateanul trecut nu reflectă o majorare a consumului de medicamente.

"Piaţa a crescut anul trecut pentru că la mijloc a stat şi omajorare a preţurilor de 6,25%. A crescut vânzarea, nu consumul. Laaceastă creştere, putem considera şi un procent de 15% careînseamnă comerţul paralel, astfel încât consumul efectiv alpopulaţiei a scăzut, probabil, în 2010 faţă de 2009, pentru că aufost mai puţin bani. (...) Din informaţiile pe care le am sevehiculează ideea că în anumite ţări, precum Grecia şi Portugalia,se preconizează reduceri de preţuri, şi probabil că minimileeuropene se vor muta din România, iar acest comerţul paralel vadispărea", a spus Buluc.

El se aşteaptă la un avans al pieţei de până în 10% în acest an,precum şi la o uşoară reducere a preţului medicamentelor, pe fondulaprecierii monedei naţionale în raport cu euro.

Piaţa farmaceutică din România a crescut anul trecut cu 16%, la10,2 miliarde lei, iar în acest an ar putea înregistra un avans de7,4%, la 10,95 miliarde de lei, potrivit datelor firmei decercetare IMS Health România.

Ovidiu Buluc deţine 68% din acţiunile grupului Farmexim, iarrestul titlurilor sunt împărţite între 30 de acţionari persoanefizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO