Mediafax.biz Exclusiv

DTZ Echinox : Extinderea reţelei de metrou va da naştere unor dezvoltări de tip suburbie care sperăm să decongestioneze centrul Bucureştiului

Autor: Andreea Neferu

14.11.2011, 14:15 400

În general consultanţii imobiliari spun că este încă prea devreme să se pronunţe cu privire la cum ar putea arăta peste 20 de ani Bucureştiul, după ce metroul ar trebui să se extindă puternic şi să acopere mare parte din oraş.

Cu toate acestea, ei dau ca sigur faptul că zona de nord va rămâne, cel puţin pe termen scurt şi mediu, polul spaţiilor de birouri din Capitală, însă din urmă vin şi alte zone.

"Zonele de birouri preferate vor rămâne centru-nord, cel puţin cele predilecte pentru headquarters. Pentru clădiri de back-office, zonele de vest şi est devin din ce în ce mai interesante », a adăugat Ustinescu.

În paralel, el anticipează apariţia unor proiecte rezidenţiale de tip social sau case de tineret în est şi sud, poate suburbii de clasă medie în nord.

"Câteva mii de case pot fi livrate în următorii ani în funcţie de evoluţia acestor lucrări de infrastructură", mai spune Ustinescu.

Planurile pentru reţeaua de metrou din Capitală sunt mari, însă deocamdată singurele proiecte care au finanţare, chiar şi parţial, sunt magistrala 5 Drumul Taberei-Pantelimon (lucrările la tronsonul Râul Doamnei-Universitate, care va costa 215 milioane de euro se află în derulare), prelungirea magistralei 4 cu încă două staţii, Laminorului şi Lac Străuleşti, dar şi linia ce leagă Bucureştii Noi de Aeroportul Otopeni, pentru care Metrorex are 320 de milioane de euro de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA) din totalul necesar de 850 de milioane de euro.

De asemenea, recent au început şi procedurile pentru executarea în regim de parteneriat public-privat a magistralei 7, care leagă Bragadiru-Voluntari, urmând ca la finalul trimestrului al treilea din 2012 să fie gata studiile de fezabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO