Mediafax.biz Exclusiv

Electrica vrea turbine de peste 90 mil. € pentru un parc eolian care va fi gata în 2012

Electrica vrea turbine de peste 90 mil. € pentru un parc eolian care va fi gata în 2012

Autor: Roxana Petrescu

01.06.2011, 17:33 311

"Proiectul va fi100% cotrolat de Electrica şi va fi finanţat din surse proprii.Estimăm ca în perioada aprilie-mai 2012 construcţiile să fie gata.Termenul poate fi influenţat de eventualele contestaţii pe carele-am putea primi la licitaţie, dar şi de condiţiile meteo dinaceastă iarnă. Dacă lucrurile merg bine şi nu vom avea o iarnă greacare să ne ridice dificultăţi la construcţii, am putea finalizaparcul şi mai repede", explică Eugean Brădean, director adjunct pestrategie şi afaceri corporatiste din cadrul Electrica.

Potrivit unui anunţ al companiei, valoareacontractului include atât achiziţia turbinelor eoliene, cât şi aserviciilor de mentenanţă şi service pe o perioadă de 20 de ani,termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind17.06.2011.

Practic, de anul viitor Electrica va intraîn liga producătorilor de energie în contextul în care planurilepentru dezvoltarea unor parcuri eoliene au fost anunţate decompanie de mai bine de trei ani de zile.

Dincolo de parcul din Frumuşiţa, Electrica amai anunţat dezvoltarea unei investiţii de dimensiuni similare înChirnogeni, judeţul Constanţa, una dintre cele mai vânate zonepentru producătorii de energie eoliană. Aici însă lucruriletrenează mai ales din cauza faptului că operatorul reţelei dedistribuţie, italienii de la Enel, vin cu soluţii dezavantajoasepentru Electrica privind conectarea la reţea a proiectului. Enel,proprietarul fostelor Electrica Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud,are la rândul său în dezvoltare şi chiar în operare mai multeparcuri eoliene.

"Pentru parcul de la Chirnogeni, Enel ne-adat o soluţie tehnică pentru legarea parcului la reţea de 90 demilioane de lei, ceea ce este absurd.Au mai dat o soluţie de implementare care nepermitea să ne legăm parcul la reţea în 895 de zile în funcţie deplanurile lor de investiţii.Nu acestea sunt singurele soluţii şi de aceeasuntem în continuareîn negocieri cu ei", amai explicat Brădean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO