Energie

Atenţii de opt zerouri

Autor: Razvan Muresan

24.10.2010, 14:12 4

"Nu ştim dacă cifra ereală sau nu, dar e evident pentru toată lumea că circulă baninefiscalizaţi. Sunt de acord că sunt mulţi bani". CristianVlădescu, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şiElaborarea Politicilor din domeniul Sănătăţii Publice, susţine căbanii circulă pe trei paliere: dinspre pacient către medic, dinsprecompaniile farmaceutice către medici şi dinspre companii cătrepersonalul administrativ, iar "ordinea de mărime e de faptinversă", potrivit unui material realizat de BUSINESSMagazin.

Chiar raportul asumat de Ministerul Sănătăţiiconstată că plăţile informale limitează şi îngreunează accesul ladiferite servicii spitaliceşti, această practică acţionând în multecazuri ca o metodă de raţionalizare de facto a serviciilor medicaleoferite. George Haber, fostul preşedinte al Societăţii Naţionale aMedicilor de Familie, spune că plăţile pacienţilor către medici nusunt o problemă cât timp vin din semn de recunoştinţă:"Condiţionarea actului medical de cererea unor stimulente esteinacceptabilă, însă există cazuri în care se întâmplă". În viziuneamedicului, noul sistem de coplată, prin care pacienţii se vor vedeanevoiţi să plătească pentru consultaţiile oferite de medic, nu vareuşi să asigure reducerea plăţilor informale din spitale, cieventual să mai aducă fonduri suplimentare pentru unităţile detratament. Practic, presiunea asupra pacientului va creşte, iar înacest scenariu e greu de spus dacă îşi va mai putea permite săplătească. Desigur, aşa cum arată studiul Băncii Mondiale, şitradiţia joacă un rol important în oferirea stimulentelor şi,probabil, va fi greu să se renunţe la ea.

Potrivit raportului Ministerului Sănătăţiiprivind Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor, opiniagenerală este că majoritatea personalului sanitar dă impresia, maimult sau mai puţin explicit, că aşteaptă plata unei sumesuplimentare pentru prestarea serviciilor medicale. În multecazuri, această "aşteptare" este arătată treptat, începând cu vagasugestie şi ajungând chiar la refuzul de a presta serviciul încauză. Aceasta poate să fie una dintre explicaţiile pentru careunii pacienţi din secţiile de chirurgie pot rămâne în spital pentruun episod complet de internare, dar fără a fi operaţi. "Medicilorcare nu practică asemenea metode nu le vine să creadă existenţaacestui fenomen şi neagă cu vehemenţă existenţa lui", se maiprecizează în document.

O altă latură a plăţilor informale vine dinpartea companiilor farmaceutice către medici şi are în vedereprescrierea anumitor produse farmaceutice în detrimentul altora. Şicâtă vreme în România un medicament din trei vândute anual esteoriginal (aflat sub protecţia unui brevet), însă valoric, pondereatotală a acestui tip de medicamente este de aproape trei sferturidin piaţă, cu mult peste media din alte ţări din Europa Centrală şide Est, bătălia este tot mai mare.

După mulţi ani în care am devenit bolnavi deoriginalitate, noul sistem de compensare avantajează produselegenerice, compensându-se practic cel mai ieftin medicament dinfiecare arie terapeutică.

Citeşte mai mult în Business Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO