Energie

Câte turbine eoliene se pot instala în România, cât costă şi cu cât creşte factura

Câte turbine eoliene se pot instala în România, cât costă şi cu cât creşte factura

Autor: Roxana Petrescu

27.10.2010, 17:33 14

Realităţile sistemului însă, care nu poateîn niciun caz să integreze o astfel de capacitate, arată că unmaxim de 3.000 MW ar fi suficient.

"În Germania de exemplu, la un vârf deconsum de 80.000 MW, sunt instalate în prezent capacităţi eolienede circa 20.000 MW. Dacă facem aceeaşi paralelă şi pentru Româniaar rezulta că la un vârf de consum de 8.000 MW, noi am puteaaccepta în sistem cam 3.000 MW în eolian. Eu nu sunt împotrivacentralelor eoliene, dar aceste investiţii trebuie să fiesustenabile pentru întreg sistemul energetic", spune Marian Cernat,directorul dispecerului de energie din cadrulTranselectrica.

Pornind de la aceste estimări ale reprezentantuluiTranselectrica, pentru atingerea nivelului de 3.000 MW ar trebui săfie montate cam 1.200 de turbine eoliene, cu o capacitate de 2,5MW, ceea ce ar presupune investiţii care pot ajunge la 5 - 6miliarde de euro. Doar prin montarea acestei capacităţi ar putea fialimentate peste 2,5 milioane de gospodării din România. Ceea ce seîntâmplă azi este însă cu mult în urma posibilităţilor pe care lepermite sistemul.

Astfel, potrivit specialiştilor din piaţă în prezentsunt instalaţi în România circa 400 MW în proiecte eoliene, celemai mari proiecte aparţinând cehilor de la CEZ şi grupului Energiasde Portugal.

"Problema este cum ajungem la circa 3.000 MW.Investiţiile până la 3.000 MW pot ajunge până la şase miliarde deeuro. Ce s-a realizat până acum este foarte puţin, comparativ cuBulgaria", a declarat Gabriel Sidere, managing parter în firma deavocatură Cameron Mckeena.

Una dintre problemele cu care se confruntăinvestitorii, dincolo de limitele tehnice, sunt cele legate delegislaţie. Astfel, deşi legea care sprijină investiţiile însursele regenerabile de energie este deja publicată în MonitorulOficial, aceasta nu este aplicabilă în absenţa unei legislaţiisecundare.

"Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniulEnergiei (ANRE) se aşteaptă ca, până la finele anului, ComisiaEuropeană să avizeze Legea 139 privind promovarea investiţiilor înproducţia de energie din surse regenerabile. În noiembrieAutoritatea va finaliza şi legislaţia secundară, necesară pentruaplicarea Legii 139", a declarat Maria Mânicuţă, directoruldepartamentului de energii regenerabile din cadrulANRE.

Un alt aspect al energiei verzi este faptul căaceasta va duce în mod cert la creşterea preţurilor plătite deconsumator. Acest lucru este cauzat de faptul că furnizorii suntobligaţi să aibă o anumită cotă de energie verde în coşul pe careîl livrează clienţilor.

"Pentru 2011, influenţa energiilor regenerabile arînsemna o creştere de 2% a preţului final al electricităţii", aspus preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică dinRomânia (AFEER), Ion Lungu, afirmând că anul viitor este prognozatăo producţie de 1,5 TWh de energie din surse regenerabile, ceea cereprezintă cam 2% dintotalul energiei produse din2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO