Energie

Siemens: Piaţa de petrol şi gaze din România, cea mai interesantă din regiune

Autor: Roxana Petrescu

05.11.2010, 09:31 18

"Aproximativ 6% din cifra deafaceri a Siemens SRL este adusă de serviciile legate de sectorulde petrol şi gaze. Pe de altă parte însă, ţinând cont de comenziledin anul 2010, această divizie va aduce aproximativ 10% dinafaceri. Deja am început să reconstruim acel stoc de comenzi ceeace este un indiciu clar al faptului că industria de petrol şi gazedin România este în revenire", spune Peter Grobmueller, directoruldiviziei de petrol şi gaze din cadrul Siemens.

Acest stoc de comenzi, care deobicei în domeniul energetic au o durată foarte mare, a fost însăşicheia rezistenţei unor companii de profil în contextul crizei.Astfel, chiar dacă începând cu anul 2008 comenzile noi s-au oprit,companiile care furnizează echipamente şi servicii pentru domeniulenergetic au putut trece prin criză datorită unor contracte cu odurată mare care au umplut parţial golul provocat decriză.

"Criza a lovit domeniul energeticmai târziu decât se aştepta, dar datorită comenzilor pe care leaveam, a căror durată era mai mare de doi ani, nu s-a simţit unimpact semnificativ la nivelul afacerilor Siemens. Între timp,Siemens a început să primească din ce în ce mai multe comenzi, aşacă acest stoc începe să se refacă din nou", explicăGrobmueller.

Potrivit celor mai recenteestimări din partea reprezentanţilor Siemens, afacerile grupului înRomânia ar urma să ajungă la un nivel de 260 de milioane de euro,similar cu cel din 2009. Anul trecut, afacerile Siemens SRL au fostde circa 112 milioane de euro, cea mai mare divizie fiind chiar ceade petrol şi gaze. Restul afacerilor Siemens pe plan local suntrealizate şi în anumite centre de producţie.

La Petrobrazi până în2012

La începutul anului 2008, Petroma decis să externalizeze lucrările de mentenanţă pentru rafinăriaPetrobrazi, una din cele două unităţi de rafinare pe careproducătorul de petrol şi gaze le are în portofoliu. Practic,acesta a fost punctul de pornire al înfiinţării diviziei de petrolşi gaze a Siemens.

"Siemens a existinscontractul-cadru de mentenanţă cu rafinăria Petrobrazi până în 2012ţinând cont de rezultatele obţinute în anii anteriori. Acum, toţiproducătorii de petrol şi gaze locali, dar şi operatorii din acestdomeniu sunt clienţi ai Siemens".

Reprezentantul Siemens sunţine căîn anii următori se va simţi o creştere semnificativă a cererii deproduse şi servicii pentru industria de petrol şi gaze.

"Motivele care susţin aceastăestimare sunt pe de parte o nevoie din ce în ce mai mare de aexplora resursele convenţionale de petrol şi gaze, iar pe de altăparte necesitatea de a explora surse neconvenţionale aşa cum estegazul de şist. Pe de altă parte, preţul petrolului este destul destabil şi este situat la un nivel confortabil care le permitecompaniilor de profil să facă investiţii". Potrivit acestuia, chiardacă marile proiecte de infrastructură energetică, aşa cum suntNabucco, South Stream sau recent promovatul AGRI, nu se vor face,următorii cinci ani vor aduce oricum o creştere pe acest domeniu înRomânia.

"Pentru Siemens piaţa de petrolşi gaze din România este în mod evident cea mai interesantă dinEuropa Centrală şi de Est.Cu peste 150 de angajaţi, divizia de petrol şi gaze estecea mai mare divizie a Siemens SRL, ceea ce denotă importanţaacestui segment", mai spune Grobmueller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO