Mediafax.biz Exclusiv

Enterprise Investors vrea să strângă 650 milioane de euro pentru al optulea fond de investiţii

Autor: Cristina Cuncea

26.03.2012, 12:37 129

"Banii din fondul anterior ( Polish Enterprise Fund VI, cu un capital de 658 milioane de euro, n.r.) sunt aproape epuizaţi şi de aceea vrem să ridicăm alt vehicul de investiţii. Acesta va fi similar cu celelalte fonduri de private equity deţinute de companie, iar suma alocată României este în funcţie de oportunităţile de investiţii. Vrem să închidem acest fond cât mai repede", a declarat agenţiei MEDIAFAX Cristian Nacu, partener Enterprise Investors.

La formarea noului fond, care se va numi Polish Enterprise Fund VII, ar putea participa şi Banca pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu până la 80 de milioane de euro.

Fondul va viza companiile din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Prin fondurile de capital de risc, în cele mai multe cazuri, EI investeşte cel puţin 30-50 milioane euro în schimbul unor pachete majoritare de până la 100% din companie. În general, domeniile vizate sunt retail, farma, bunuri de consum, materiale de construcţii şi servicii financiare.

Compania are active două fonduri de investiţii - Polish Enterprise Fund VI şi Enterprise Venture Fund I.

În total, EI a investit până în prezent peste 160 milioane euro în companii româneşti din diverse sectoare, portofoliul Enterprise Investors cuprinzând Macon Deva, Siveco şi Profi.

Enterprise Investors administrează şapte fonduri, capitalul total strâns până în prezent ridicându-se la 1,7 miliarde euro. Fondurile administrate de Enterprise Investors au investit un total de 1,4 miliarde euro în 120 companii din mai multe sectoare. Această cifră include 946 milioane euro investite în 105 companii din Polonia şi 455 milioane euro investite în 16 companii din regiune.

Fondurile administrate de EI au vândut participaţiile din 92 de companii, obţinând profituri de 1,7 miliarde euro.

Printre investitorii în fondurile EI se numără Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, JP Morgan, Morgan Stanley, MetLife, Swiss Life, Frank Russell, GE şi Allianz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO