Mediafax.biz Exclusiv

Eurobank: Vom obţine rezultate mai bune dacă filialele noastre se finanţează singure

Eurobank: Vom obţine rezultate mai bune dacă filialele noastre se finanţează singure
29.06.2011, 19:25 417

"Percepţia noastră este că independenţa înfinanţare (a subsidiarelor - n. red.) va da rezultate mai bune şiva întări operaţiunile locale", au comentat pentru ZFreprezentanţii grupului Eurobank EFG.

Nicholas Nanopoulos (foto),CEO-ul grupului Eurobank EFG, a declarat marţi acţionarilor căsubsidiarele grupului din Europa de Sud-Est trebuie să devinăcomplet autonome din punctul de vedere al finanţării până în 2012."Încercăm să optimizăm finanţarea băncilor noastre din Noua Europă.Prin atragerea de depozite şi accesarea autonomă de fonduri pepieţele locale sau internaţionale, până în 2012 finanţarea totală abăncilor noastre din Noua Europă nu va mai depinde de centru", aspus Nanopoulos, citat de Reuters.

Pe lângă Bancpost (a noua bancă locală dupăactivele raportate la BNR), grecii mai deţin pe plan local companiide credite de consum (EFG Retail Services), de leasing (EFGLeasing), de brokeraj bursier (Eurobank Securities), de asigurărişi consultanţă financiară şi pe piaţa imobiliară.

La sfârşitul lunii martie Eurobank araportat că deţine active totale de 5 miliarde de euro în România,în timp ce valoarea depozitelor atrase pe plan local nu trece de 2miliarde de euro.

Potrivit oficialilor Bancpost, la nivelindividual banca are bilanţul echilibrat, depozitele atrase egalândcreditele înregistrate pe plan local. O parte importantă dincreditele acordate în România sunt însă înregistrate în bilanţurile altor subsidiare ale grupului, în general dinstrăinătate.

Eurobank nu precizează dacă întregul decalajde finanţare, de trei miliarde de euro, va trebui finanţatindependent.

"Comentariile domnului Nanopoulos se referăla toate subsidiarele grupului din Noua Europă şi Cipru", esterăspunsul oferit de reprezentanţii Eurobank la solicitarea ZF de aclarifica acest aspect.

Pe lângă Eurobank, alte cinci grupuri elenesunt prezente pe plan local: Alpha Bank, Piraeus, National Bank ofGreece (Banca Românească), Emporiki şi ATE Bank.

Grecii au cerut filialelor locale să reducădependenţa de finanţările intragrup încă de la începutul lui 2009.Lupta pentru banii clienţilor a dus la o creşterea spectaculoasă adobânzilor plătite pentru depozite atât în lei, cât şi în euro,care s-a transmis însă şi în costul creditării. A fost nevoie deaproape un an ca dobânzile să revină la niveluri comparabile cucele de dinaintea crizei.

Analiştii băncii de investiţii Nomura aulansat recent ipoteza că subsidiarele din România ale grecilor auinversat chiar fluxurile financiare în ultimul an, în condiţiile încare atrage lichidităţi pe plan local la costuri mai bune decât ofac băncile-mamă.

Grecii pompaseră agresiv fonduri însubsidiarele locale în anii de boom, încercând să câştige teren peo piaţă aflată în creştere rapidă.

Acum se pune problema ca unităţile din afaraGreciei să fie vândute, pentru a elibera fonduri într-un moment încare finanţarea şi menţinerea bazei de capital reprezintă provocăriputernice pentru toate grupurile financiare elene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO