Mediafax.biz Exclusiv

Exportul a fost motorul creşterii producătorului de articole din porţelan Apulum Alba Iulia

Exportul a fost motorul creşterii producătorului de articole din porţelan Apulum Alba Iulia

Autor: Laurentiu Cotu

17.10.2011, 18:35 114

Potrivit celor mai recente estimări, Apulum mizează în acest an pe vânzări totale de 65 mil. lei (15,4 mil. euro), în creştere cu 48% faţă de anul trecut. Producătorul de articole din porţelan a încheiat exerciţiul financiar din 2010 cu o cifră de afaceri de 44,8 mil. lei (circa 10,6 mil. euro). "În acest an, afacerile companiei noastre au fost susţinute de o creştere considerabilă a comenzilor la export. În prezent, circa 85% din producţie se exportă în Europa şi Mexic", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Voican, directorul executiv al companiei Apulum.

Principalul client al companiei este concernul suedez IKEA. Dacă anul trecut IKEA a achiziţionat 7,6 milioane de piese din porţelan, pentru acest an compania din Alba Iulia a încheiat un contract cu IKEA pentru furnizarea a 11 milioane de piese, conform unor informaţii anterioare furnizate de conducerea companiei din Alba Iulia.

Pentru IKEA, Apulum livrează în principal seturi de farfurii, dar şi alte produse. Pe lângă compania suedeză IKEA, Apulum mai colaborează la extern cu firme precum Rody Time (Italia), Befa (Grecia), Antonio Borras (Spania), dar şi altele.

Gama de produse Apulum cuprinde atât porţelan pentru menaj şi porţelan hotelier, cât şi obiecte decorative şi bibelouri.

Conducerea companiei spune că în acest an piaţa locală a continuat să scadă, spre deosebire de piaţa europeană, care a fost stabilă sau în creştere. "În prezent, lucrăm la montarea unui cuptor de ardere rapidă a porţelanului în vederea creşterii capacităţii de producţie la circa 14.500 de tone porţelan pe an. Cuptorul va deveni funcţional începând din luna ianuarie a anului viitor", a spus Voican.

În a doua parte a lunii aprilie, compania a pus în funcţiune un nou cuptor cu ardere rapidă, a cărui capacitate este de 3.500 tone de porţelan pe an. Până în luna aprilie a acestui an, când a fost montat primul dintre noile cuptoare achiziţionate de Apulum, capacitatea de producţie a fabricii din Alba Iulia era de 7.200 de tone de porţelan anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO