Mediafax.biz Exclusiv

Fabrica de mobilă Libertatea din Cluj va fi închisă

Autor: Laurentiu Cotu

14.12.2010, 10:33 85

În urmă cu zeceani fabrica clujeană avea peste 900 de angajaţi şi vindea circa 95%din producţie la export, iar în prezent Libertatea mai are doar 90de salariaţi.

"Am decis ca în perioada de iarnă să oprimactivitatea fabricii, încercând astfel să reducem costurile cuîncălzirea.

Intenţionăm ca din luna aprilie a anuluiviitor să reluăm activităţile şi să reangajăm persoaneledisponibilizate. Vorbim de 78 de angajaţi care vor primi salariicompensatorii", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Marchiş,director economic în cadrul companiei Libertatea. El nu a precizatvalorea plăţilor compensatorii. Doar 12 angajaţi vor rămâne încompanie după efectuarea disponibilizărilor şi se vor ocupa decomercializarea mobilierului de pe stoc, asigurând totodată şi pazafabricii. "Vom încerca să vindem mobila de pe stoc pentru a obţinelichidităţi. Am abordat o altă strategie, încercând să nu maiproducem pe stoc. Ne aşteptăm în continuare la o perioadă foartegrea de criză, chiar dacă producţia noastră a fost cantonată într-osecţie retehnologizată. Probleme sunt în continuare deoarececlienţii trimit puţine comezi", a mai spus Marchiş.

Potrivit conducerii companiei clujene,spaţiile neutilizate din cadrul fabricii au fost închiriate altorcompanii, păs trându-se pentru sectorul de producţie doar o treimedin suprafaţa totală a unităţii. Reprezentanţii Libertatea nu audorit să ofere informaţii legate de cifra de afaceri din acest an,spunând doar că cererile au scăzut mult în comparaţie cu2009.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe,compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de circa 6,4mil. lei (1,5 mil. euro), după ce în 2008 vânzările Libertatea auajuns la peste 12 mil. lei (circa 3,2 mil. euro).

Compania clujeană produce mobilier din lemnmasiv, diverse modele de dormitoare, sufragerii, colţare, cu iere,articolele fiind fabricate din lemn de stejar, cireş, paltin saufag. La începutul anului, jumătate din mobilierul produs deLibertatea era valorificat pe piaţa internă, compania colaborând cu25 de magazine. La export, vânzările Libertatea se realizează princompanii intermediare pe pieţele din Rusia, Ucraina, RepublicaMoldova, Anglia, Canada. Dacă în acest an sub 50% din producţiarealizată de fabrica din Cluj era destinată exportului, în 2006, deexemplu, circa 95% din producţia Libertatea mergea pe piaţăexternă, ponderea scăzând la 60% în 2008. Totodată, compania aajuns de la un număr mediu de 926 de angajaţi în 2000 la 248 deangajaţi în 2008, respectiv la 131 de oameni în 2009 şi 90 deangajaţi în prezent.

Compania Libertatea şi-a început activitateaîn 1870 ca producător de piane vieneze, iar în 1994 firma a fostprivatizată. În prezent, compania este deţinută de Dan Sorin Luciancu peste 65% din acţiuni, SIF Banat Crişana cu o participaţie decirca 9% din titluri, restul de acţiuni aparţi nând mai multorpersoane fizice. Competitorii Libertatea Cluj sunt companiile MobexTârgu-Mureş, Alprom Piteşti, IMAR Arad şi grupul de firme Simex dinŞimleul Silvaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO