Financiar

Tradeville a fixat un preţ ţintă de 1,35 lei pentru acţiunile BT, cu 3% peste cel de la bursă

Autor: Musgociu Stefan-Pompi,

12.10.2010, 12:44 14

Cu puţin înainte de închiderea şedinţei bursiere de lunititlurile băncii erau cotate la 1,31 lei, preţ în creştere cu0,77%.

"Pornind de la premisele de fundamentare a bugetului de veniturişi cheltuieli al băncii pentru 2010 şi ţinând cont de rezultateleraportate de aceasta la jumătatea anului 2010, am consideraturmătoarele asumpţii în evaluarea titlurilor Băncii Transilvania:creşterea venitului net bancar cu 10-15%, controlul strict alcheltuielilor generale şi administrative şi diminuarea acestora cupână la 5%, creşterea costului net al riscului de credit cu 50%,plata de dividende sau utilizarea profitului pentru majorare decapital social în proporţie de 10% din profitul de repartizat", sespune în cel mai recent raport de analiză al Tradeville asupraBăncii Transilvania.

În luna aprilie acţionarii băncii au aprobat o majorare decapital cu 391,6 milioane lei, care provine din capitalizarearezervelor (173,9 milioane lei), utilizarea primelor de emisiuneintegral încasate (97,7 milioane lei) şi aport în numerar (120milioane lei).

Totuşi, suplimentarea capitalului a fost contestată în instanţăde SIF Banat-Crişana (SIF1), unul dintre acţionarii băncii, astfelcă analiştii Tradeville atrag atenţia că există riscul ca majorareade capital să fie anulată.

"Gradul de intermediere financiară este sub media europeană şisub nivelurile înregistrate de celelalte state noi membre aleUniunii Europene, inclusiv Bulgaria. Trendul crescător al graduluide intermediere, calculat ca pondere a activelor bancare în PIB,s-a datorat, până în anul 2008, în special ritmului ridicat decreştere a creditului neguvernamental, însă ulterior, creşterea afost, în principal, pe seama efectului scăderii PIB şi nu majorăriivolumului activelor. Diminuarea cheltuielilor bugetare, precum şiaplicarea Ordonanţei 50/2010 vor genera în continuare presiuniasupra portofoliului bancar privind creditarea populaţiei în cursulanului 2010", se mai spune în analiza Tradeville.

Analiştii firmei de brokeraj menţionează că băncile româneşti auînregistrat o consolidare a capitalizării, astfel că la 30 iunierata de solvabilitate (calculată ca raport între fondurile propriişi suma activelor şi a elementelor în afara bilanţului ponderate înfuncţie de risc) era de 14,3%.

"Banca Transilvania a păstrat un nivel confortabil decapitalizare şi solvabilitate, în condiţiile deteriorării calităţiiactivelor şi înregistrării unui profit diminuat. Indicatorul a fost12,7% în semestrul întâi din 2010, în scădere de la 14% lasfârşitul lui 2009 şi de la 15% la sfârşitul lui 2008, dar pestenivelul de 12,2% din 2007", se menţionează în analizaTradeville.

Astfel, raportul de solvabilitate a depăşit semnificativ nivelulminim reglementat de 8%, dar şi pe cel de 10%, considerat nivelminim acceptat pe durata valabilităţii acordului de finanţare cuFMI.

"La acest rezultat a contribuit contracţia credituluineguvernamental, datorită restrângerii cererii şi ofertei decredite, în acelaşi timp cu expansiunea creditului guvernamental.Influenţa s-a manifestat prin diminuarea valorii ponderate la risca activelor şi elementelor în afara bilanţului", potrivitraportului.

Analiştii Tradeville menţionează că banca s-a confruntat cucreşterea semnificativă a cheltuielilor cu provizioanele, de la 222milioane lei în primul semestru din 2009, la 330 milioane lei înprimul semestru din 2010.

"În acest context, indicatorii de profitabilitate au consemnatvalori în scădere, dar peste media sectorului bancar, careînregistra valori negative ca urmare a pierderilor de 235 milioanelei consemnate la sfârşitul primului semestru", se mai spune înraport.

Banca are un capital social de 1,086 miliarde lei, divizat în1,086 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO