Mediafax.biz Exclusiv

Firma de recuperare de creanţe a BCR şi-a bugetat pierderi de 40 mil. euro

Autor: Razvan Voican

20.02.2012, 19:44 1433

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a luat decizia de a externaliza către o firmă proprie o parte din ce în ce mai mare din activitatea de recuperare a creditelor neperformante după ce a constatat că preţurile la care putea vinde creanţe de acest tip companiilor specializate independente au scăzut rapid.

De la 25-30% din valoarea contabilă a creditului rămas de încasat, recuperatorii independenţi au ajuns să ofere 8-10%, iar apoi chiar 3-5%. Aşa că BCR a hotărât să preia în cadrul grupului un segment important din activitatea de recuperare de creanţe.

Astfel, încă din 2009 banca a mutat din bilanţul propriu în cel al unor firme afiliate credite de retail în valoare de 1,13 mld. lei (269 mil. euro) şi credite corporate de 190 mil. lei (45,3 mil. euro).

Condiţiile de preţ contabilizate au fost mult mai bune decât în cazul vânzării creditelor respective pe piaţă, BCR încasând 80% din valoarea creanţelor de retail, respectiv 48% din cea a creanţelor corporate.

După nouă luni din 2011 firma Suport Colect, care are ca obiect de activitate monitorizarea, recuperarea şi achiziţia de creanţe, înregistra active de peste 1,3 mld. lei, însă până la sfârşitul lui 2012 portofoliul este prevăzut să scadă la circa 792 mil. lei (184 mil. euro).

Firma are cheltuieli administrative semnificative care au însumat peste 10 mil.lei pe primele trei trimestre de anul trecut, iar pentru 2012 bugetul anticipează o creştere până la 13,6 mil. lei.

Activitatea de recuperare de creanţe a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare în businessul băncilor în condiţiile în care ponderea creditelor cu restanţe mai mari de 90 de zile a trecut de 14% din totalul portofoliilor de pe piaţă.

În ultimii doi ani băncile au tot sperat că economia îşi revine şi odată cu ea se salvează şi creditele restructurate, iar piaţa imobiliară iese din declin şi permite valorificarea garanţiilor. Aşteptările au fost însă infirmate constant, iar astăzi băncile se confruntă din ce în ce mai des cu decizia de a-şi curăţa bilanţurile şi a marca pierderile aferente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO