Mediafax.biz Exclusiv

FOCUS: Sălile de evenimente din hotelurile din Capitală, rezervate în proporţie de 80% de Crăciun

Autor: Roxana Fulgeanu,

24.11.2010, 18:16 22

Perioada cu cele mai multe solicitări pentru organizareapetrecerilor de iarnă este 1-20 decembrie.

Radisson Blu, cel mai mare hotel de cinci stele din România dupănumărul de camere, are 12 spaţii pentru evenimente, dintre care 11săli medii, cu o capacitate totală de aproape 400 de locuri, şi osală de recepţii şi conferinţe, Atlas, unde sunt organizateevenimente de amploare, precum petrecerile de Crăciun.

"Sala Atlas are o capacitate de 500 de locuri, în aranjament gensală de teatru, însă împreună cu cele două etaje care pot fialocate petrecerilor de Crăciun, constituie un spaţiu care poateprimi până la 1.600 de persoane. Până acum sala este rezervată înproporţie de peste 80% şi ne aşteptăm ca în perioada Crăciunuluiprocentul de ocupare să fie de 100%. Avem rezervări de la 30 decompanii, cu o medie de aproape 250 de persoane fiecare, plus altedouă petreceri de 1.400, respectiv 600 de persoane", a declaratdirectorul de vânzări şi marketing al Radisson Blu, AdrianAdam.

Pachetele de Crăciun costă 220 de lei, iar pentru petrecerea deRevelion preţurile variază între 780 şi 980 de lei.

Un procent similar de ocupare îl înregistrează şi spaţiile deevenimente din hotelurile de cinci stele JW Marriott, HowardJohnson şi Athenee Palace Hilton.

JW Marriott are 12 săli de evenimente, dintre care douăballroom-uri şi zece săli mai mici, capacitatea totală fiind depână la 2.000 de locuri.

"Cererea pentru petreceri de Crăciun este similară cu cea dinaceeaşi perioadă a anului trecut. Este vorba despre evenimentecorporate, fie petreceri pentru angajaţi sau pentru copiiiacestora, fie evenimente de sfârşit de an pentru clienţiicompaniilor. În prezent, aproape 80% din capacitatea totală asălilor este rezervată, procentul fiind uşor peste cel de anultrecut", a afirmat directorul de vânzări şi marketing al hotelului,Meda Vasiliu.

Ea a adăugat că tendinţa de rezervare este, ca şi anul trecut,cu puţin timp înainte de data evenimentului, şi estimează ocreştere a numărului de evenimente faţă de 2009.

"Pentru week-end tendinţa de rezervare este cu mai mult timpînainte pentru a se asigura disponibilitatea. Ne aşteptăm totuşi lamulte rezervări last minute. În ceea ce priveşte bugetele alocate,acestea diferă în funcţie de politica fiecărei companii, însă seapreciază o mare flexibilitate din partea prestatorilor de serviciihoteliere/catering, combinată cu o creativitate deosebită înconstruirea de evenimente tematice, ca anul trecut", a spusVasiliu.

Preţurile pachetelor de Crăciun şi Revelion la JW Marriott costăîntre 400 şi 870 de lei de persoană.

La Athenee Palace Hilton, sălile sunt ocupate în proporţie decirca 80% pentru evenimentele din perioada Crăciunului, hotelulavând 13 săli de evenimente, dintre care două cu capacitatemare.

"Cererea pentru petreceri de Crăciun a crescut cu circa 15% faţăde anul trecut. Companiile şi-au mai revenit financiar şi aureconsiderat bugetele. În decembrie mai avem puţine datedisponibile pentru petreceri de companii", a spus Alina Rilla,director de conferinţe şi evenimente la hotel.

Brunch-urile şi petrecerile de Revelion organizate de Hiltoncostă de la 250 la 750 de lei, în funcţie de meniuri, iar pentrupetrecerile corporate tarifele pornesc de la 175 de lei depersoană.

Şi hotelul Howard Johnson Grand Plaza înregistrează un procentsimilar de ocupare pentru sălile cu capacitate mare.

"Avem un centru de conferinţe cu nouă săli de diferitedimensiuni şi o capacitate totală de 1.000 de persoane. Spaţiilemici şi medii pot fi folosite pentru evenimente de tip traininguri,întâlniri cu presa şi prezentări de produse, iar pentru evenimentemai mari, precum conferinţe sau petreceri, sunt închiriate douăsăli de bal. În prezent, acestea sunt ocupate în proporţie de 80%pentru perioada 1-20 decembrie şi încă ne aflăm în negocieri cualte companii pentru astfel de petreceri", a afirmat directorulgeneral al hotelului, Sonia Năstase.

Referitor la volumul de cereri, Năstase a spus că pentrupetrecerile de Crăciun situaţia este similară celei de anul trecut,bugetele fiind în continuare reduse.

Anul trecut, Howard Johnson Grand Plaza a organizat aproape 20de petreceri de Crăciun, media de participanţi fiind de 140persoane pentru fiecare petrecere. Pentru 2010 reprezentanţiiunităţii estimează un număr similar de petreceri pentru perioadamenţionată.

Alte hoteluri din Bucureşti cu capacitate mare pentru acest tipde evenimente sunt Crowne Plaza, Continental şi hotelurile RamadaParc şi Plaza.

Crowne Plaza are 12 săli de conferinţă pentru 1.000 de persoane,iar complexul Ramada dispune de o capacitate similară, structuratăîn zece săli.

"Pentru decembrie aproape că nu mai avem disponibilităţi.Clienţii sunt printre altele agenţi de turism, organizatori deevenimente, petreceri corporate pentru sfârşit de an şi conferinteşi evenimente desfăşurate în această perioadă. Cererea estesimilară celei de anul trecut", a declarat directorul general alRamada Plaza România, Daniel Ben Yehuda.

Preţul unui pachet de Crăciun porneşte de la 30 de euro depersoană, fără TVA.

Hotelul Crowne Plaza a înregistrat, de asemenea, rezervăripentru perioada Crăciunului, dar şi pentru organizarea detraininguri, seminarii şi conferinţe. Per total, procentul deocupare este în prezent de peste 50%, similar celui din 2009.

"Comparând cu anul trecut, observăm o creştere a numărului decereri de evenimente, deşi s-au redus bugetele alocate. Una dintreproblemele cu care ne-am confruntat a fost alocarea de bugete fixe,fără prea mare flexibilitate, cu accent pe partea de mâncare şibăutura mai mult decât pe entertainment şi decor", a declaratdirectorul de vânzări şi marketing al Crowne Plaza, LarisaBudaca.

Preţurile pentru meniurile la brunch-ul organizat de CrownePlaza în zilele de duminică din decembrie variază între 177 şi 197de lei de persoană, cu meniu bufet variat şi băuturi incluse.Pentru Revelion, hotelul organizează un bal mascat, iar tarifeleurcă la 600 lei de persoană, cu discount de 10% pentru rezervărileefectuate până în 5 decembrie.

Şi hotelul de cinci stele Continental, redeschis în acest andupă lucrări de renovare şi modernizare, a primit solicitări pentruevenimente private şi petreceri de Crăciun. Unitatea are şase sălide conferinţe, cu o capacitate cuprinsă între 12 şi 120 de locurifiecare.

Pe lângă pachetele de Crăciun şi Revelion, majoritateahotelurilor vor avea tarife reduse de cazare în decembrie, iarprocentul de scădere poate ajunge la aproape 50%.

Pentru majoritatea hotelurilor din Bucureşti, segmentul deevenimente variază între 20% şi peste 35% din cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO