Mediafax.biz Exclusiv

Fondul de acţiuni KD Maximus ţine 2 milioane de euro în petrol şi gaze ruseşti

Fondul de acţiuni KD Maximus ţine 2 milioane de euro în petrol şi gaze ruseşti

Autor: Roxana Pricop

13.02.2011, 18:07 17

Cuactive în gestiune de peste 10 mil. euro, fondul de acţiuni KD Maximus a mizat pe potenţialul celor mai mari producători ruşi depetrol şi gaze începând din cea de-a doua jumătate a anului trecut,strategie care l-a urcat pe poziţia secundă în clasamentul celormai performante fonduri mutuale în 2010, cu un randament anual de14,8%.

"Am investit în acţiunile companiilor ruseştide petrol indirect, plasamentele fiind făcute la Bursa de Valori dela Londra, unde acţiunile acestor companii se tranzacţionează lasecţiunea internaţională. Am optat pentru plasamente externe pentrua ne diversifica portofoliul şi pentru că piaţa pe care acesteacţiuni se tranzacţionează este lichidă. Am început să investim înacţiuni ruseşti din a doua jumătate a anului trecut", a spus JanPricop, preşedintele societăţii KD Investments, administratorulfondului KD Maximus.

La finele lunii ianuarie 2011, expunereafondului pe acţiunile Gaz prom, Rosneft şi Lukoil, dar şi peacţiunile Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a ajuns la circa20% din activele de 43,3 mil. lei (10,3 mil. euro). AcţiunilePetrom au atras cele mai consistente investiţii din portofoliul KDMaximus, mai exact aproape 9% din active. Acţiunile Gazprom ocupălocul al doilea în topul celor mai mari zece deţineri, atrăgând7,7% din activele fondului, peste expunerea pe acţiunile BRD (7,5%)şi pe titlurile Transgaz (6,5%).

Expunerea KD Maximus pe acţiunile Rosneft erade aproape 4%, iar pe titlurile Lukoil- 3,5%. La Sberbank, fondulavea investite 4,5% din active.

În cea de-a doua jumătate a anului trecut, laLondra, acţiunile Gazprom au crescut cu 32,2% în dolari, Rosneft cu15,8% în dolari, iar Lukoil cu 8,8% în dolari. La Bucureşti,acţiunile Petrom au urcat în anul 2010 cu 32% în lei, iar titlurileTransgaz cu 76% în lei.

Fondul de acţiuni KD a devenit astfel primulfond de acţiuni cu expunere pe sectorul energetic rusesc, încondiţiile în care mare parte din fondurile de acţiuni se limiteazăla plasamente locale, iar cele care ies cu investiţiile "pestegraniţe" apelează la plasamente în alte fonduri de investiţii şi nudirect la acţiuni cotate. Printre fondurile cu expuneri pe pieţeleexterne se numără fondul de acţiuni Raiffeisen Prosper, fondurileregionale ale BRD-Acţiuni Europa Regional şi Diverso EuropaRegional.

"Credem că sectorul energetic are potenţial săperformeze mai bine decât alte sectoare de activitate în acest an.Chiar dacă în prima lună din an, performere au fost fondurile deacţiuni cu expunere pe acţiunile Fondului Proprietatea, iar fondulKD Maximus a obţinut randamente mai mici, rămâne de văzut în cemăsură această tendinţă se va menţine", a continuatadministratorul. În 2007, KD Maximus a fost performerul anului cuun randament de aproape 30%.

În ianuarie, expunerea pe Fondul Proprietatea(FP) a adus fondurilor de acţiuni randamente de peste 10%, înspecial graţie schimbării metodei de evaluare a preţului acţiuniiîn portofoliu. KD Maximus a adus celor peste 800 de investitori unrandament lunar de circa 4%.

"KD Maximus nu deţine acţiuni la FondulProprietatea. Cred că orice administrator de fond mutual sau defond de pensii se gândeşte la Fondul Proprietatea pentru căacţiunile FP au lichiditate şi au atras un oarecare interes dinpartea investitorilor străini. Aşteptăm însă o stabilizare apreţului înainte ca fondul KD Maximus să cumpere acţiuni FP", aafirmat el.

Alături de fondul de acţiuni, societateaadministrează şi fondul diversificat KD Optimus, cu active de circaun milion de lei de la 17 investitori. Cu circa 44 mil. lei înportofoliu, KD Investments deţine o cotă de 0,8% din piaţaadministratorilor de fonduri mutuale, în valoare de peste 5miliarde de lei.

Administratorul este controlat de grupulfinanciar sloven KD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO