Mediafax.biz Exclusiv

Fondurile private de investiţii fac bani şi când bursa cade

Fondurile private de investiţii fac bani şi când bursa cade

Autor: Roxana Pricop

14.10.2011, 10:46 120

Industria fondurilor închise de investiţii s-a dezvoltat puternic în ultimul an în special graţie administratorilor care au lansat produse alternative, precum fondurile închise care investesc în valute, energie, artă sau imobiliare.

Acum, când bursa pare că nu se mai opreşte din scăderi, tocmai aceste fonduri exotice aduc randamente investitorilor.

La finele lunii septembrie, fondul imobiliar Certinvest PropertiesRo este performerul industriei cu un randament de 16,4% în ultimele 12 luni.

Pe locurile al doilea şi al treilea se situează alte două fonduri administrate de Certinvest: Leader, care investeşte în efecte de comerţ (instrumente de finanţare pe termen scurt - n. red.) cu un randament de 15,5%, şi Everest, fond cu o politică flexibilă de investiţii, cu o performanţă de 12,5%.

Fondurile închise de investiţii se adresează investitorilor sofisticaţi, cu un grad de educaţie financiară şi apetit la risc ridicate, putând investi aproape în orice clasă de active fără a se supune unor limitări privind expunerea pe un emitent sau instrument financiar.

Mai mult, pentru că sunt închise, investitorii nu pot să îşi retragă banii din aceste fonduri şi nici nu pot veni cu sume suplimentare decât la anumite intervale de timp dinainte stabilite.

Fondurile atrag resurse de investiţii în mod privat şi nu pot face publice structura investiţiilor decât propriilor investitori.

"Fondul imobiliar investeşte în proiecte rezidenţiale. Investiţiile nu au loc direct, pentru că nu este posibil acest lucru, având în vedere că un fond de investiţii nu are identitate juridică, ci prin intermediul unor societăţi comerciale care deţin proiectele imobiliare", a spus Horia Gustă, preşedintele societăţii de administrare a activelor Certinvest, cu fonduri în gestiune de peste 115 milioane de lei. Certinvest este cel mai mare administrator independent de fonduri de investiţii.

Randamentul fondului imobiliar Pro perties provine din profitul pe care îl fac societăţile comerciale care deţin proiectele imobiliare şi din reevaluarea proiectelor.

Cu toate acestea, un alt fond de investiţii imobiliare, STK Emergent, listat la Bursa de Valori Bucureşti, este evaluat de investitori la doar 21 milioane de lei, deşi are active în valoare de 60 milioane de lei, iar valoarea deţinerilor pe care le are în proiecte imobiliare era de circa 27,8 milioane de lei la finele lunii august.

La extrema opusă a clasamentului se situează fondurile închise care investesc în acţiuni. Fondul BT Invest 1, administrat de societatea BT Asset Management, a înregistrat o pierdere de aproape 26% în ultimele 12 luni, fondul de Acţiuni Privat Transilvania, administrat de Globinvest, a marcat o pierdere de 24,8%, iar fondul BT Invest a pierdut 21,6%.

În ultimele 12 luni indicele BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti, a pierdut 19%.

Cele 20 fonduri închise de investiţii de pe piaţa locală au încheiat primele nouă luni din an cu active nete în administrare de 237,3 milioane de lei, în creştere cu aproape 30% faţă de începutul anului.

Numărul total de investitori a scăzut uşor, până la 92.060 în acest an, faţă de 92.319 la finele anului trecut.

Categoria fondurilor care realizează investiţii mai puţin tradiţionale deţine cea mai mare pondere în activele de 237,3 milioane de lei ale industriei, respectiv de peste 70%, în timp ce restul de active revin fondurilor închise care investesc în acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO