Mediafax.biz Exclusiv

Frânarea exporturilor nu va înrăutăţi deficitul de cont curent

Autor: Claudia Medrega

16.04.2012, 20:38 73

Estimările analiştilor sunt mai optimiste comparativ cu prognoza oficială a autorităţilor, conform căreia deficitul de cont curent ar putea ajunge la 5,2% din PIB (7,2 mld. euro).

Deficitul de cont curent a fost în 2007 şi 2008 una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale României, ajungând şi la 13-14% din PIB.

"Credem că deficitul de cont curent va creşte uşor până la 4,7% din PIB în acest an în urma încetinirii creşterii exporturilor şi a unei reveniri destul de fragile a consumului gospodăriilor populaţiei", consideră Eugen Sinca, analist la BCR.

După primele două luni ale anului contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 663 mil. euro în creştere cu 64,1% faţă de intervalul ianuarie - februarie 2011, ca urmare a dublării deficitului balanţei comerciale şi diminuării excedentului transferurilor cu rente. Anul trecut contul curent al balanţei de plăţi a închis cu un deficit de 5,7 mld. euro, reprezentând circa 4% din PIB.

"Avansul înregistrat în primele luni ale anului este în primul rând generat de accentuarea deficitului balanţei comerciale. Aşa cum au arătat şi datele publicate de INS în februarie, s-a înregistrat o încetinire semnificativă a dinamicii exporturilor, pe fondul deteriorării activităţii eco nomice în statele zonei euro. Ne aşteptăm ca acest trend să persiste cel puţin în prima parte a anului", a comentat Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.

Banca estimează pentru acest an un nivel al deficitului de cont curent de 4,5% din PIB.

Exporturile au revenit în februarie în teritoriul negativ şi au înregistrat o scădere de 0,4%, în euro, comparativ cu aceeaşi lună din anul trecut, la 3,5 mld. euro, fiind afectate atât de condiţiile meteo nefavorabile, cât şi de declinul cererii din zona euro, principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.

Cum vede CNP comerţul internaţional în 2012

Comisia Naţională de Prognoză anticipează că exporturile vor creşte în acest an cu 3,3 mld. euro, în timp ce importurile vor fi suplimentate cu aproape 6 mld. euro, ceea ce va duce la adâncirea deficitul comercial cu 2,5 mld. euro şi la o deteriorare a deficitului de cont curent cu 1% din PIB, la 7,2 mld. euro.

Ritmul de creştere a exporturilor va scădea semnificativ, de la 20,5% la 7,4%, ca urmare a intrării în recesiune a zonei euro, principalul partener comercial al României. În acelaşi timp, CNP estimează că importurile îşi vor reduce avansul cu numai 5,6%, la 11,1%. Astfel, deficitul comercial este aşteptat să crească la aproape 10 mld. euro (FOB/FOB) sau la 12,5 mld. euro (FOB/CIF).

CNP anticipează că deficitul contului curent nu va prelua întreg şocul din balanţa comercială şi va creşte cu numai 1,6 mld. euro, la 7,2 mld. euro, respectiv de la 4,2% din PIB la 5,2% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO