Mediafax.biz Exclusiv

Gheţea, CEC Bank: Creditarea persoanelor fizice ar putea înregistra un avans semnificativ în 2011

24.01.2011, 12:38 28

Estimările lui vin încontextul în care majoritatea bancherilor pariază în acest an pereluarea creşterii creditării pe sectorul privat, după doi ani încare această zonă s-a confruntat cu scăderisemnificative. Totuşi, ritmulde creştere va fi modest în 2011, cel mai probabil cu o singurăcifră.

"În ceeace priveşte creditarea persoanelor fizice, cardurile de credit şicreditele imobiliare - sau de nevoi personale cu ipotecă - ar puteaînregistra un avans semnificativ în 2011. În ceea ce priveştecreditarea persoanelor juridice, previzionăm un avans pe segmentulfinanţărilor acordate pentru implementarea proiectelor din fondurieuropene", spune Radu Gheţea pentru Ziarul Financiar.

În ceeace priveşte estimările băncilor privind majorarea solduluicreditelor, ING conduce cu 10-15% pe corporate, Piraeus mizează peun avans de maxim 10%, Leumi se aşteaptă la 10%, iar OTP şiItalo-Romena pe 6%. Cel mai optimist plan este cel al Garanti Bank,care anunţă o creştere de 30%.

Aşteptările privind o ieşire din criză a creditării apar încondiţiile în care se întrevede şi o revenire timidă a economiei,cu un plus estimat la circa 1%.

Situaţiaeste însă departe de rezultatele din anii de boom ai creditelor,când creşterile raportate de bănci aveau şi trei cifre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO