Mediafax.biz Exclusiv

Giganţii lumii cu ochii pe România: Total, Exxon sau Chevron caută petrol într-o ţară care produce de 150 de ani

Giganţii lumii cu ochii pe România: Total, Exxon sau Chevron caută petrol într-o ţară care produce de 150 de ani

Autor: Roxana Petrescu

02.06.2011, 18:22 3143

Deşi practic totteritoriul României a fost răscolit în goana după aurul negru încei peste 150 de ani de exploatare a resurselor de petrol, piaţalocală încă mai atrage atenţia unor jucători de talie mare, fiindunul dintre puţinele locuri din regiune unde se mai poate găsiţiţei.

Printre ultimii sosiţi pe lista companiilorinteresate sunt francezii de la Total şi americanii de la Chevroncare au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM)mai multe premise de prospecţiune pentru anumite zone dinRomânia.

"Pentru orice suprafaţă a ţării care esteneconcesionată se poate emite un permis de prospecţiune, cu unanumit program de lucrări, care de obicei are o durată de un an dezile. În acest an cei care obţin aceste permise pot face seismică(un fel de radiografii ale subsolului prin care se poate identificaprezenţa unor rezerve de hidrocarburi - n. red.) şi alte activităţiprin care să-şi poată da seama dacă respectiva zonă prezintă sau nuun potenţial de rezerve. Aceste permise nu sunt exclusive şi pentruacelaşi perimetru pot fi acordate mai multe permise investitorilorinteresaţi", explică Dorin Cojocaru, directorul direcţiei generalede gestionare, evaluare şi concesionare pentru resurse şi rezervede petrol din cadrul ANRM.

Printre cei interesaţi se numără franceziide la Total şi Chevron (SUA).

"Printre companiile care au obţinut astfelde permise se numără Total, în zonele Cernavodă, platformaMoldovenească şi zona Buzăului, Chevron pentru Drobeta, Făurei,Galaţi, platforma Moldovenească şi Urziceni, dar şi Hunt Oil", amai precizat reprezentantul ANRM.

O ţară brăzdată de căutătorii depetrol

Cojocaru spune că interesul acestor giganţipentru piaţa locală se poate explica printr-un singur lucru:existenţa unor rezerve dovedite de petrol şi gaze şi deci prezenţaunui potenţial de rezerve noi.

"Pe aceste zone s-a mai lucrat.Toată ţara este brăzdată de seismică. Apariţia acestor companii seexplică prin interesul investitorilor pentru hidrocarburi.România este o piaţăatractivă din acest punct de vedere", a mai precizatCojocaru.

Total a avut anul trecut afaceride 159 mld. euro şi un profit net de 10,6 mld. euro. În ceea ce-ipriveşte pe americanii de la Chevron, care anul trecut au avutafaceri de 146,6 mld. euro şi un câştig de 14 mld. euro, grupuleste deja prezent în România unde a cumpărat anul trecut unperimetru la Bârlad.

Iniţial, acest perimetru eradeţinut de compania Regal Petroleum. Înainte de vânzare, RegalPetroleum a obţinut din partea Guvernului României o prelungire alicenţei de explorare, dezvoltare şi producţie pe care o aveaasupra perimetrului de la Bârlad până în 2013. De altfel, în lunamartie a acestui an, vicepreşedintele grupului american John Gassafirma că Chevron este interesat de afaceri în România şi Poloniaîn domeniul gazelor de şist, un tip de gaz care poate fi extras încondiţii mult mai dure. Reprezentanţii Chevron nu au comentat pânăla închiderea ediţiei.

Exxon: Ne uităm mereu dupăoportunităţi

Dincolo de Total şi Chevron,ExxonMobil este deja în căutare de petrol în Marea Neagră alăturide Petrom, cea mai mare companie din România, şi lor li se voralătura şi ruşii de la Lukoil.

"ExxonMobil în mod constantevaluează oportunităţi de explorare peste tot în lume. ExxonMobilExploration and Production România a semnat un acord cu Petrom îndecembrie 2008 pentru a explora împreună zonele aflate la mareadâncime din perimetrul Neptun (din Marea Neagră). Ne asumăm 50%din riscuri, facem 50% din investiţiile necesare şi vom avea accesla 50% din producţie pe care se vor plăti taxe şi redevenţe", adeclarat Patrick McGinn, reprezentant media pe partea de upstream(explorare şi producţie) din cadrul ExxonMobil.

Anul trecut ANRM a organizat ceade-a zecea rundă pentru atribuirea unor perimetre de explorarepetrolieră la finalul căreia 20 de zone au fost concesionate.Printre companiile câştigătoare s-au numărat ruşii de la Lukoil,pentru două blocuri în platoul continental al Mării Negre, MOL,pentru trei zăcăminte la graniţa cu Ungaria, dar şi Chevron Româniapentru trei perimetre în Dobrogea.

Birocraţia şi investiţiileblocate

Deşi aceste perimetre au fostatribuite, lucrările nu pot demara până când acordurile nu trecprintr-un lanţ laborios de avizare.

"Toate acordurile din runda azecea au fost semnate cu ANRM. După această etapă urmează avizelede la Ministerul Economiei, Justiţiei, Finanţelor şi Mediului. Apoiaceste acorduri trebuie aprobate prin hotărâri de guvern", explicăreprezentantul ANRM.

Problema este că deşi lucrărilenecesare pentru descoperirerea resurselor din aceste perimetre argenera investiţii şi contracte pentru multe companii localespecializate în domeniu, datele ANRM arată că nici măcar pentruperimetrele scoase la licitaţiile din 2008 şi 2009 nu au fost emiseaprobările din partea Guvernului.

"Îmi este greu să estimezmomentul când aceste companii se pot apuca de lucru pentru că şiperimetrele scoase la licitaţie în runda a opta, în 2008, şi rundaa noua, în 2009, au trecut de tot procesul de avizare ministerial,dar nu au fost încă aprobate prin hotărâre de guvern. În cazulrundei opt este vorba de programe de investiţii de 30 mil. dolari,iar pentru runda nouă este vorba de 17 milioane de dolari. Pentrurunda a zecea vorbim de sume de 500 de milioane de dolari pentru căaici este vorba de licenţe de explorare, nu de exploatare, cum afost în cazul rundelor opt şi nouă", a spus Cojocaru.

În România cei mai mari producători dehidrocarburi sunt Petrom şi Romgaz. Petrom, companie controlată degrupul petrolier austriac OMV, este singurul producător de petrolşi gaze din România, fiind responsabil pentru cea mai mare parte aproducţiei de ţiţei şi pentru jumătate din extracţia de gaz.Restul gazelornaturale sunt extrase de Romgaz, singura companie de profil caremai este controlată de statul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO