Mediafax.biz Exclusiv

Guarneri, Unilever: Produsele cosmetice pentru bărbaţi reprezintă una dintre cele mai importante mize pentru companiile de profil

Autor: Ana Raduta

06.05.2011, 16:19 128

Cinci bucăţi de săpun, două tuburi de pastă de dinţişi un deodorant pe an. Faptul că românii nu se numără printre ceimai atenţi cetăţeni ai lumii la igiena lor corporală nu mai este unsecret pentru nimeni. Intrăm în acest top al ruşinii în fiecare anşi, de când puterea de cumpărare a scăzut, ar părea că avem şi oscuză. În aceste condiţii, de ce ar vrea o companie să investeascătocmai acum în lansarea unei game de produsecosmetice?

Şi nu din cele dedicate femeilor, care, de obicei,sunt mai dispuse să cumpere cosmetice, ci pentru bărbaţi, ocategorie de clienţi tot mai interesantă în ultimii ani. "Pentrunoi, cel puţin, este una dintre liniile prioritare de dezvoltare,pentru că bărbaţii încep să cheltuiască tot mai mult pe produse deîngrijire şi, mai mult, cumpără şi produse din ce în ce maispecializate", spune Fulvio Guarneri, directorul de marketing alUnilever South Central Europe. Compania are în momentul de faţătrei game de produse pentru bărbaţi - Axe, Rexona şi Dove, fiecareadresându-se unei categorii diferite de clienţi. "Axe a fost creatpentru bărbaţii tineri, de 25-30 de ani, cu venituri mai mici,Rexona este pentru o categorie de mijloc - bărbaţii cu vârste între25 şi 35 de ani, iar Dove face parte din gama noastră premium şi seadresează bărbaţilor în jurul vârstei de 40 de ani, care îşi permitsă cheltuiască mai mult pe produsele cosmetice", explicăGuarneri.

El mai spune şi că în România începe să fie tot maiconsistent segmentul de bărbaţi care acordă o preocupare sporităfelului cum arată, iar în această ecuaţie produsele cosmetice sunto parte foarte importantă. În urmă cu câţiva ani, foloseau doarclasicul săpun, deodorantul şi crema de ras, însă acum sunt multmai sofisticaţi. Tot mai mulţi folosesc geluri de duş şi şampoanecreate special pentru bărbaţi, diverse loţiuni hidratante pentrufaţă şi parfumuri pe care şi le aleg cugrijă.

Toate acestea nu reprezintă însă mai mult de 15%, celmult 20% din piaţa totală de produse cosmetice din România, iar,pentru companiile producătoare, nu înseamnă decât o piaţă în careexistă foarte mult loc de dezvoltare. O dezvoltare care cere însăinvestiţii importante, atât în bani, cât şi în timp. Un argumentimportant este profilul clienţilor şi comportamentul lor decumpărare, cu mult mai interesante decât cele ale femeilor, care demulte ori sunt destul de uşor de convins să cumpere un produs."Bărbaţii sunt dispuşi să plătească mai mult decât o femeie dacă îiconvingi că produsul are calităţi reale şi sunt mult mai fideliunei anumite mărci", precizează Guarneri. Încep însă să dezvolte unsimţ critic abia după ce se căsătoresc sau sunt implicaţi într-orelaţie stabilă, comportamentul lor de consum, dar şi grija pentruîntreţinere fiind mai mereu influenţate de existenţa unei prezenţefeminine, la rândul său, utilizatoare frecventă de produsecosmetice.

S-a schimbat, de asemenea, şi mentalitateabărbaţilor. Sunt tot mai mulţi aceia care adoptă stilulmetrosexual, adică acei bărbaţi cu un simţ estetic dezvoltat şipreocupaţi de înfăţişarea lor, şi tot mai puţini cei care văd înaceste preocupări o ameninţare la masculinitatea lor. Spre exemplu,sunt bărbaţi care încep acum să contureze un segment ultranişat şianume cosmeticele bărbăteşti bio.

Chiar şi aşa, rămânem o piaţă încă mică, dacă necomparăm cu ţări mai apropiate nouă, precum Ungaria, unde consumulde produse cosmetice este şi cu 40% mai mare decât în România, şifoarte mică, în comparaţie cu pieţele mature, precum Franţa,Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie. Acolo, cochetăria numai este o noţiune străină pentru bărbaţi, care au ajuns să alocepână la 83 de minute pe zi îngrijirii personale, potrivit unuisondaj realizat în Marea Britanie şi citat de Daily Mail.Surprinzător este că femeile petrec ceva mai puţin timp în acelaşiscop - până la 79 de minute pe zi. În cele 83 de minute pe care şile alocă îngrijirii personale intră bărbieritul, hidratarea,aranjarea părului şi alegerea hainelor. Acelaşi sondaj a mai scosla iveală faptul că bărbaţii alocă 23 de minute duşului dedimineaţă, în timp ce femeile petrec la duş cu un minut mai puţin.Totodată, bărbaţii consultă în mod regulat reviste pentru a afla ceproduse ar trebui să folosească şi 29% se asigură că achiziţioneazădoar produse ale brandurilor celebre.

Deodorantele şi gelurile de duş sunt principalelemotoare de creştere ale pieţei, însă din spate vin timid produselepentru hidratarea şi îngrijirea feţei şi corpului. Anul trecutvaloarea pieţei locale de deodorante a fost estimată la circa 60 demilioane de euro, aproape jumătate din vânzări fiind atribuitedeodorantelor pentru bărbaţi. În ceea ce priveşte gelurile de duş,acestea au atins anul trecut o valoare a vânzărilor de aproximativ20 de milioane de euro, însă la această categorie produsele pentrufemei au o pondere majoritară - 83%.

O altă diferenţă între comportamentul de consum albărbaţilor şi cel al femeilor este că primii merg aproape mereu laţintă, ştiu ce vor să cumpere şi nu sunt vânători de oferte."Bărbaţii nu caută pachetele cadou, ci cumpără produsele separat şinu sunt interesaţi de cosmeticele unisex", spune Lelia Toma, shopsco-ordinator la Ginkgo România, operatorul The Body Shop înRomânia. Totuşi, doar 5% din vânzările The Body Shop suntreprezentante de produsele cosmetice pentru bărbaţi, cele maicăutate fiind produsele pentru corp şi parfumurile. Poate fioarecum uşor explicabil, în condiţiile în care vorbim despreproduse cu preţuri mai ridicate decât cele ale jucătorilor cu oprezenţă mai importantă pe această piaţă, precum Beiersdorf(Nivea), Colgate (Palmolive) sau Unilever (Dove, Axe,Rexona).

Este însă de aşteptat ca în anii următori să creascăvânzările produselor din categoria premium, dar şi să vedem olărgire a gamelor de produse cosmetice pentru bărbaţi, încondiţiile în care tot mai multe companii multinaţionale care au înportofoliu aceste divizii se pregătesc să prindă cât încă mai estetimp o bucată cât mai mare din piaţă. Sunt însă planuri care se vorderula pe un orizont mediu de timp, de circa cinci ani, după care onouă redută se pregăteşte a fi cucerită în forţă - produsele deîngrijire pentru copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO